Американски разузнавателен самолет RC-135 е бил опасно приближен от руски изтребител Су-27, потвърди говорителката на Пентагона Ейлийн Лейнез.

Информацията е на електронното издание Washington Free Beacon, което цитира Тасс.

"Сутринта на 7 април американски самолет RC-135U при изпълнение на обичаен полет в международното въздушно пространство е бил прихванат от руски Су-27 по небезопасен и непрофесионален начин", посочи говорителката.

САЩ ще поставят въпроса за инцидента пред Русия по съответните официални канали, заявава Ейлийн Лейнез.

Според информацията на Washington Free Beacon с източници от американското министерство на отбраната, руският изтребител прелетял на разстояние до 20 фута край американския самолет. 20 фута се равняват на около 6 метра.

Според руското военно министерство, американският самолет е летял с изключени транспондери. Още...

Изданието не е успяло да получи подробности за това каква задача е изпълнявал
RC135, чието положение позволявало да се следи руската военна активност в западната част на Русия и Калининград.

RC135 е модернизирана военна модификация на Boeing-707, която може да бъде приспособена за събиране на няколко вида разузнавателни данни, включително фотонаблюдение, ядрен мониторинг и електронен шпионаж, пояснява Washington Free Beacon.

Вариантът RC 135U, с който във вторник за малко не е станал сблъсък, е с кодово наименование Combat Sent и се занимава с прехващане на електронни сигнали и радиолокационни излъчвания на противника.