Инвеститорите внесли в Инспекцията по труда документи за бъдеща реконструкция на хотел „Вероника", а не за събаряне и нов строеж. Това съобщи пред журналисти шефът на варненската трудова инспекция Иван Иванов, цитиран от Varna.utre.bg.

Припомняме, снощи бившият хотел „Вероника" в комплекса „Слънчев ден" се срути и уби работник. Комплексът се намира в близост до морската столица, в курорта „Св. Св. Константин и Елена". При срутването под руините са останали затрупани и други работници, като по официална информация те са трима. От коментарите на близките на работниците се породиха съмнения за четвърти затрупан работник. За издирването им са използвани термокамери и спасително куче на БЧК.

Пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров също потвърди, че не знаят колко работници са затрупани.

Иван Иванов е категоричен, че Инспекцията по труда във Варна не е била уведомена, че има намерения хотелът в к.к. „Слънчев ден" да бъде събарян.

От документите, с които собствениците на курортния комплекс са получили разрешителни от различни институции също е видно, че намеренията им били за реконструкция на „Вероника", а не строителството на нов хотел.

11-етажната сграда е построена преди 47 години. Пораждат се съмнения дали само с козметични промени е било възможно старият хотел „Вероника" да се превърне с елегантно и луксозно бижу.

Шефът на Инспекцията по труда в морската столица обясни, че в информационната табела, която е входирана до инспекцията от 27 март, пише, че от 23 март има строителен обект със следните данни: „Разрешително за строеж №28 от 05.03.2015 и разрешително №29 от 05.03.2015, с наименование на обекта - ремонт, реконструкция, модернизация и основно обновяване на апартаментен хотел "Вероника". Ремонт, реконструкция, модернизация и основно обновяване на апартаментен хотел „Мираж".

По време на спасителната акция през нощта обаче се е изяснило, че хотелът е събарян целенасочено. Първо през деня са били направени два опита това да стане с кранове. По-късно след края на работното време обаче това е ставало на ръка - чрез рязане на арматура и дърпане на колоните със сапани.