Италианският премиер Силвио Берлускони трябва да подаде оставка. Това заяви Михаел Фухс - едни от водещите парламентаристи на управляващата в Германия партия на Християндемократическия Съюз, информира money.bg.

Фухс, който е икономически говорител и зам.-парламентарен лидер на партията на Ангела Меркел заяви пред Bloomberg, че Италия ще може да излекува своите бюджетни проблеми, но само с ново правителство.

Той посочи, че Италия е богата страна и има способността да се пребори със своите проблеми, но само когато се води от премиер, който може да си свърши работата. По думите му всеки знае, че Берлускони не е способен да разреши кризата в Италия.

Фухс подчерта, че рано или късно Италия ще трябва да приеме наложителните стъпки.

Италианският премиер Силвио Берлускони се изправя пред ключов вот за бюджета на Италия. Вотът ще се проведе на фона на страховете, че страната може да поеме по стъпките на Гърция и да е следващата жертва на дълговата криза в Европа.

Междувременно опасенията за плачевното състояние на третата по сила икономика в еврозоната се засилват. Лихвените проценти, с които италианското правителство запълва публичния си дълг, се увеличиха заради опасенията, че страната може да не успее да погаси големите си дългове.

Вчера министър-председателят, който е оцелял след десетки вотове на доверие, отрече появилата се информация, че може да подаде оставка. Но депутатите, които подкрепят правителството намаляват и това поражда несигурност относно изхода на гласуването.