Италианският премиер Силвио Берлускони се изправя пред ключов вот за бюджета на Италия. Вотът ще се проведе на фона на страховете, че страната може да поеме по стъпките на Гърция и да е следващата жертва на дълговата криза в Европа.

Междувременно опасенията за плачевното състояние на третата по сила икономика в еврозоната се засилват. Лихвените проценти, с които италианското правителство запълва публичния си дълг, се увеличиха заради опасенията, че страната може да не успее да погаси големите си дългове.

Вчера министър-председателят, който е оцелял след десетки вотове на доверие, отрече появилата се информация, че може да подаде оставка. Но депутатите, които подкрепят правителството намаляват и това поражда несигурност относно изхода на гласуването.

Иначе за днес са предвидени стачки в редица европейски държави. Италия не прави изключение - на протест излизат шофьорите на автобуси и таксита. Те не подкрепят антикризисните мерки на правителството и заявяват, че доверието им към премиера Силвио Берлускони се е изчерпало. Това е и причината те да настояват за неговата оставка.

В Португалия пък е насрочена всеобща стачка на заетите в транспортния сектор. Профсъюзите са недоволни от икономическата политика на властите и най-вече от намаляването на субсидиите и масовите уволнения в сектора.

Втори ден Франция остава без жп транспорт заради стачката на заетите  отрасъла. Те категорично отхвърлят плановете на Евросъюза за привличането на нови „играчи" при пътническите превози. Хората се опасяват, че ако предложения закон бъде приет, те могат да останат на улицата.