Георги Първанов обмисля да наложи вето върху редица пунктове от избирателния закон. Той апелира управляващите да не мислят само за 2011 и 2012 г., а да мислят малко по-стратегически.

По време на дебат по кодекса, организиран от АБВ, президентът Първанов предупреди управляващите да не използват изборния кодекс, за да налагат правила, които носят бонуси и определи изборното законодателство като стратегия за „вземане на своеобразна изборна зестра."

Според него изборното законодателство ще демотивира хората да участват във вота.

Аз се противопоставям на двустепенната регистрация на коалиции и малки партии, посочи още президентът Първанов.

Относно имуществения ценз, избран на първо четене с изборния закон, държавният глава смята, че прекалено голямата сума би могла да натика в ъгъла някои партии.

Той настоя за дълбоки промени в българския политически живот и се обяви срещу срастване на частните финансови корпоративни и бизнес интереси с политиката.

Първанов застана и срещу байганьовския модел на правене на политика и изрази недоволство от факта, че незабелязано е минал един епизод от правенето на избори, визирайки изборите в пловдивския район Източен, откъдето РЗС представиха скандално видео.

По думите на Първанов в този случай ясно се вижда инструкция от предизборен щаб за манипулиране на вота. "Това не го прави предизборният щаб на някои от малките партии, на които сега с изборния кодекс ще сложим похлупак", изтъкна той и допълни, че този случай е скандален и трябва да бъде сезирана прокуратурата.

Според Георги Първанов все още остава на дневен ред и големият въпрос пропорционална или мажоритарна избирателна система. Този дебат трябва да се води, каза той и допълни, че е готов да чуе позицията на тези, които имат различно мнение от неговото.

Според него идеята за мажоритарни кандидати на избори от 2009 година е компрометирана. По думите му на избирателите не се предлага реален избор на личности, изборът е вътрешнопартиен.

Според него това е все едно да отидеш на пазара, да искаш да си купиш банани и домати, а продавачите да ти кажат - не, можеш да си купиш само тези домати.

Мажоритарният вот, така както се е състоял, е излъчил хора, верни на партийните апарати, каза държавният глава.

Според него все още няма прозрачност върху финансовите потоци към предизборните кампании, а плащанията трябва да стават само по банков път.

Първанов призова за изчистване на изборните списъци от фантоми и препоръча да се използва преброяването на населението през следващата година за актуализиране на избирателните списъци.

Българската политика страда от дефицит на експертиза. Затова и не се случиха тези дискусии, които да предшестват приемането на Изборния кодекс, заяви още президентът след приключването на дебатите за Изборния кодекс.

Първанов изтъкна, че дискусията е важна независимо какво ще приеме мнозинството. Според президента управляващите в този парламент се опитват да систематизират нормите и правилата в един цялостен Изборен кодекс.

Трябва да се изкажем положително за това намерение. Смятам за важно, че правилата се обявяват и ще бъдат приети до изборите, изтъкна президентът. Обикновено досега това се е случвало в 12 без 5 без цялостно виждане.

Промените в изборното законодателство трябва да бъдат част от цялостна реформа на изборния процес. Това не се случи. Промените, реализирани в изборното законодателство чрез предложения кодекс се претоплят, възпроизвеждат се познати в голямата си степен норми.

По време на дискусията социологът Андрей Райчев коментира, че предложения от ГЕРБ Изборен кодекс той удря по ДПС. По думите на социолога "на тази власт започва да й тиктака часовникът и промяната в кодекса няма кой знае колко да помогне".