ГЕРБ и Атака не са си записали чак такива предимства в изборното законодателство, но то удря по ДПС, категоричен е социологът Андрей Райчев.
Той е сред участниците в дискусията организирана от АБВ на тема „Изборният кодекс - ще се състои ли промяната или ще се затвърди статуквото".

В нея взе участие президентът Георги Първанов.

На тази власт започва да й тиктака часовникът и промяната в кодекса няма кой знае колко да помогне, смята още Райчев. Според него има друг по-сериозен проблем и това е свободата на словото и натиска върху медиите.
Изборите са застрашени от медийната ситуация в страната, смята Райчев. Става нещо лошо и на това лошо трябва да се сложи железен край, изтъква още социологът.

Съществени промени в първоначално внесения от ГЕРБ и Атака проект на Изборен кодекс няма да има. Това заяви депутатката от БСП Мая Манолова.

По думите й очакванията от предложеното от мнозинството изборно законодателство е то да бъде панацея за изборите в България. Няма значение какво искат хората, има значение какво иска политическа партия ГЕРБ, посочи още червената депутатка.
Припомняме, вчера лидерът на БСП Станишев възнагради Манолова с букет рози за активното й участие в дебатите в НС по кодекса.

Всеки текст работи за една политическа сила срещу интересите на гражданите, категорична е Манолова. Изборният кодекс по думите й е черновата на окончателния протокол на ЦИК за резултатите от изборите.
Гражданите ще гласуват по-малко и ще избират по-малко, смята тя и посочи, че над 2 милиона души ще са лишени да избират районни кметове, а 1063 села няма да избират своя кмет.

Като пир по време на чума тя определи решенията на мнозинството за повече разходи за избори. Според Манолова с Изборния кодекс се бетонира тенденцията на ГЕРБ за концентрация на власт и се зачерква феърплея в изборите.

Според Ивелина Алексиева от Института за модерна политика Изборният кодекс не се основава достатъчно на добрите законодателни и демократични практики. Той според нея съдържа множество правни недостатъци и като цяло представлява отказ от реформиране на избирателната система. Според нея се политизира и съставът на ЦИК.

Хората в селата се представят като хора втора ръка. Тази позиция изрази Стефан Личев от Земеделски народен съюз. Според него с кодекса им се внушава, че едва ли не трябва да напуснат българското село.