Единственият начин да се избегнат сблъсъци между български граждани и нелегални имигранти е последните да бъдат изведени от страната ни. Това становище изрази лидерът на Атака Волен Сидеров на брифинг в кулоарите на НС.

Получихме 100 000 евро от Словакия за бежанците
Още...

Според него решението на президента Росен Плевнелиев да свика КСНС е много закъсняло. Сидеров дори го определи като нарушение на закона, защото Съветът следва да се свиква поне веднъж на три месеца, а този срок е надхвърлен. По-добре късно, отколкото никога, прецени все пак Сидеров, като обяви, че държавният глава най-после „се е престрашил" да свика КСНС.

Междувременно в София край Халите...

Лидерът на атакистите обяви, че мерките за справяне с потока нелегални имигранти, които вицепремиерът Цветлин Йовчев представи вчера, са предлагани от Атака повече от месец. Сидеров обвини шефа на МВР, че действията му са закъснели и това е станало причина за кървавия инцидент на ул. „Пиротска".
По думите му снощният случай с ранен бежанец също е резултат на бездействието както на Йовчев, така и на целия кабинет. Сидеров отрече случилото се да е провокирано от остри изказвания на политици срещу имигрантите.

Според него е редно МВР да задържа още на границата всеки, който се опитва да я премине нелегално, и веднага да го връща, откъдето е дошъл. Основният проблем сега е как да изведем тези 9 000 нелегални имигранти, които вече са на наша територия, обясни националистът.

Той допълни, че се очаква скоро в пленарна зала да влезе за обсъждане поредното искане на Атака за екстрадиране на всички нелегално пребиваващи у нас лица. Сидеров изрази надежда този път гласуването да е положително предвид динамичната ситуация с бежанците.

Припомняме, по рано днес на пресконференция в централата си ВМРО обвини Българския хелзински комитет в оклеветяване и уронване на авторитета на партията и поиска справедливост в сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров.

Повод за обратния удар на ВМРО е образувано досъдебно производство срещу зам.-председателя на патриотите Ангел Джамбазки за подбуждане към дискриминация, насилие и омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност по време на шествие в подкрепа на нападната от нелегален имигрант 20-годишна Виктория.

Междувременно Прокуратурата започна още едно разследване за „подбуждане чрез слово към расова омраза и расова дискриминация" срещу Цветан Бонев, Николай Илиев, Деян Стефанов, Петър Цонев и Бисер Миланов, известен като Бисер Петното, които са действали в съучастие като извършители.

ВМРО осъди снощното нападение над 17-годишен сириец в близост до бежанския център в квартал „Военна рампа".
„Ние не приемаме всякаква форма на насилие над когото и да е било, особено когато обществото е толкова настръхнало по тази тема", призна Ангел Джамбазки.

На посещение в Телиш пък вътрешният министър Цветлин Йовчев опита да склони жителите на селото да бъде изграден бежански лагер там. Около час и половина на площада вътрешният министър убеждава телишчани. Те обаче останаха непреклонни и са категорично против настаняване на бежанци в селото им.