Президентът Георги Първанов подчерта в специално изявление, че ще предложи референдум за въвеждане на мажоритарния елемент при избори за парламент, ако депутатите до десетина дни не приемат тази поправка.

На пресконференция на "Дондуков" 2 държавният глава направи оценка на промените в изборното законодателство и припомни вижданията си по този въпрос.

Той отбеляза, че съзнателно или не са оставени празнини - своеобразни вратички в законодателството и визира въпроса за финансирането на партиите.

Държавният глава предупреди, че хората искат да избират личности и че възнамерява да предизвика референдум, ако парламентът не подкрепи избора на личности чрез въвеждане намажоритарност в рамките на внесена система.

При такъв сценарий може да се очакват избори „2 в 1" - подобен референдум може да е проведе заедно с изборите за национален парламент, каза Първанов.

Той поясни, че както е известно изборите за национален парламент ще бъдат не по-рано от 28 юни и не по-късно от 5-ти юли и подчерта, че не би желал да заковава датата с указ преди Народното събрание да е приело закона.

Иначе стана ясно, че е подписал указ за насрочване на изборите за евродепутати. Датата е 7 юни.
Първанов съобщи още, че е подписал и документите на назначаване на ЦИК. Консултациите по избор на членове на комисията приключиха вчера.

Разбира се мажоритарният елемент не е уникално лекарство и няма да реабилитира политиката.
Такава реалибитация може да настъпи, когато чрез политиката, чрез управлението започнат да се решават реално проблемите на хората, когато се прекъсне връзката на политиката със сивата икономика, коментира Първанов още по темата за вида избор.

Възможността да се избират личности ще засили интереса към политиката и няма да обезсили партиите. 

Той е категоричен, че възможността да се избират личности ще засили интереса към политиката и че това няма да обезсили партиите.
Оздравяването на политическия модел минава през лекуване на партиите, а не през тяхното отрицание, подчерта Първанов.

Държавният глава каза, че ще остане неудовлетворен, ако се запази досегашната система и ако бъде наложена тезата, че преференциалната система е въпрос на избор на личности.

Преференциалната система не е промяна, тя е подмяна на идеята за личностен избор, каза още президентът.

Първанов се обяви и категорично против увеличаване на бариерата за влизане в Народното събрание на коалиции. По думите му за него е неприемлива тезата, че трябва да има партийно издигнати мажоритарни кандидати.

Основното очакване от предстоящите избори за национален парламент, според държавния глава, е да се създаде стабилно и действено управление, което да може да постигне консенсусно реализацията на силна (може би често актуализирана) антикризисна програма.

Той е категоричен, че в условията на икономическа криза България се нуждае от стабилност на промените.

По-голямата част от мандата на следващото управление ще бъде в сянката на кризата, отбеляза Първанов и изтъкна ролята на държавата в условията на криза.

„Ние имаме мандатно мислене, мислим само в рамките на 4-те години", отбеляза Георги Първанов и изтъкна необходимостта от ясна антикризисна програма. По думите му на България й трябва силен ум. Трябват й идеи, хора, екипи, отбори, които да реализират тези идеи.

Необходима е ясна антикризисна програма, надхвърляща мандатното мислене. 

Държавният глава отбеляза, че би съдействал за това да се свали напрежението между партиите, между лидерите и да се постигне програма за национално съгласие по важните въпроси.

Той изрази недоумение от споразумението на дясната коалиция да блокира големите енергийни проекти. „Те са подписани от едни, ще се строят и реализират от други, а благата ще се консумират от всички", подчерта Първанов.

Първанов отбеляза, че заради кризата в страни, сочени доскоро за пример като Балтийските републики, положението е драматично - актуализират се бюджетите и се залага отрицателен икономически растеж, залагат се много солидни съкращения в разходите на администрацията и никой не бърбори.

„Когато казваме, че у нас някои искат 50% увеличение на заплатите, в тези страни си мислят, че сме от друга планета", коментира Първанов. Той съобщи, че вече има план за свиване на разходите на администрацията с 10 % и че президентската институция ще го направи.

Президентската институция ще свие разходите си според плана.  

Според президента голяма част от исканията на протестиращите полицаи са основателни и трябва да се направи необходимото да бъдат удовлетворени. Колко може да се мобилизира ресурс и да се вдигнат заплатите в МВР, не мога да кажа, но очевидно ресурс има, каза Първанов.

По думите му високите заплати в ДАНСпреди да има резултати от дейността на институцията са изхвърляне, което рефлектира върху настроенията МВР.

Не мога да се съглася, че ДАНС може да уволнява и да произнася присъди,", отбеляза още държавният глава. ДАНС да си върши работата по събирането на информацията, а останалото е задължение на други институции, подчерта още той и добави, че има предвид някои други органи, които се опитват да надхвърлят ръста си и „... затова - да си се свиват в правомощията и да няма изхвърляния".

Държавният глава изрази огорчение от поведението на някой от протестиращите служителите на МВР.
„Аз съм историк. Няма случаи в българската история униформен да си хвърля пагона по такъв начин. Не бива да се допуска подобно поведение на поругаване на честта на пагона", заяви президентът.