Приключиха консултациите за определяне на членовете на Централната избирателна комисия (ЦИК) за избор на евродепутати.

Членовете на ЦИК ще са 25. Колко представили ще има всяка партия зависи от нейните представители в националния парламент и в европарламента.

Девет ще са членовете на Левицата в комисията, 5-има ще са представителите на ДПС, 4-има на НДСВ и 2-ма на ОДС. ДСБ, ГЕРБ и движение НАПРЕД ще имат по един представител. Атака ще има двама представители. 

"Коалиция за България" предлага Светла Димитрова за председател на ЦИК.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че председателят на комисията не следва да е от коалицията, защото на последните два вота най-много българи са гласували за ГЕРБ.

С кое право ще я искат, попита още той относно кандидатурата на Димитрова. Той отново изказа критика за това, че изборите за национален парламенти и за евродепутати няма да са в един ден.

Зам.-председател на комисията от "Коалиция за България" ще бъде Александър Петров, а говорител - Александър Александров.

Представителят на ГЕРБ  в ЦИК ще е Орлин Иванов.

По време на консултациите Първанов изрази задоволство от факта, че за членове на ЦИК се предлагат достойни професионалисти с опит в организацията и провеждането на избори. Всички участници в консултациите се обединиха около тезата, че трябва да се гарантира свободно, демократично и законно провеждане на изборите.

От парламентарната група на Българска нова демокрация бе поставен въпросът за връщане на закона за ново обсъждане в Народното събрание поради неприемливото за тях определение на парламентарно представени партии и коалиции. Това не би могло да стане поради факта, че законът е приет в последния възможен момент.

Връщането му би направило невъзможно провеждането на изборите в определения от европейските институции срок.

Президентът категорично потвърди позицията си, че за пореден път промените в изборното законодателство се приемат непосредствено преди началото на  изборите  и смята, че е задължително тази практика да бъде преустановена.