След проведения 6-часов маратон между лидерите на основните гръцки партии, гръцката телевизия SKAI TV съобщи, че главният преговарящ с кредиторите Евклид Цакалатос е назначен за финансов министър на Гърция, съобщава „Дейли телеграф".

Припомняме, по-рано днес Янис Варуфакис изненадващо подаде оставка. Според медии той е бил в противоречие с премиера Ципрас.

Срещата на гръцките политически лидери беше свързана с промени в екипа, който води преговори с „тройката" (ЕЦБ, ЕК и МВФ) и подготвяне на стратегията за срещите на еврогрупата и лидерите от еврозоната утре. Те излизат със съвместна декларация.

Комунистическата партия в страната няма да се включи в общия документ, както и "Златна зора".

Всички основни партии писмено уверяват, че ще подкрепят премиера Алексис Ципрас в преговорите с кредиторите. Под общия документ се подписаха лидерите на „Независими гърци", „Нова демокрация", ПАСОК, „То потами" и СИРИЗА.

Лидерът на „То потами" Ставрос Теодоракис заяви, че в декларацията се призовава за преструктиране на дълга, а също така ще поискат ЕЦБ да обсъди нуждата от отпускане на спешна ликвидна помощ за гръцката банкова система.

На срещата на партиите „Нова демокрация" беше представена от Евангелос Меймаракис, след като вчера Андонис Самарас подаде оставка.

Меймаракис критикува решението на Ципрас толкова късно да свика среща на лидерите на основните партии, подчертавайки, че премиерът носи отговорност за кризата. Въпреки критиките, той се подписа под общата декларация.

Ръководителят на ПАСОК Фофи Генимата разкритикува Ципрас, че е поискал помощ в последния момент. Партията също се съгласи да подкрепи гръцкото правителство в преговорите с кредиторите.

Фактът, че лидерите на трите опозиционни партии („Нова демокрация", ПАСОК и „То потами") в Гърция са постигнали съгласие да подкрепят министър-председателя в преговорите за дълга е важно развитие, коментира „Гардиън".

„Не" на проведения в неделя референдум засили позициите на Ципрас преди срещите му в Брюксел утре, допълва авторитетно британско издание.

Според коментатори това може да е първа стъпка към ново „национално единство" в опит страната да се справи с кризата.

Новият финансов министър на Гърция беше главният преговарящ с кредиторите от април. Той е диаметрално различен от Варуфакис. Евклид Цакалотос е убеден, че Гърция трябва да остане в еврозоната.

Цакалотос, който е завършил докторантура по икономика в Оксфорд има репутацията на „голям мозък" в икономическата политика на СИРИЗА.

55-годишният Цакалотос е роден в Ротердам. Завършил е политика, философия и икономика в Оксфорд преди да защити дисертацията си по икономика в същия университет.

Преподавал е в университети в Кент и Атина. Автор и съавтор на шест книги - последната е причините за гръцкия икономически крах.

Член на СИРИЗА близо десетилетие. Депутат в гръцкия парламент от 2012 година и е описван като „мозъка зад икономическата политика на СИРИЗА".

Не искаме специално отношение, а равнопоставено третиране в една равнопоставена Европа, казва Цакалотос.