„Уолстрийт джърнъл" излезе с интересно предположение, с което обяснява изненадващата оставка на финансовия министър на Гърция Янис Варуфакис.

Авторитетното издание отбелязва, че премиерът Алексис Ципрас е решил да се откаже от услугите му, след като Варуфакис заявил пред „Дейли телеграф", че Гърция може да започне да печата паралелна валута към еврото, ако спешната ликвидна помощ спре за гръцките банки.

Става въпрос за издаване на IOU (от I owe you - дължа ти) разписки при липса на евро, за да се плащат заплати и сметки.

Приближен на Ципрас заяви, че преди няколко месеца премиерът е усетил, че отношенията на Варуфакис с еврогрупата са обтегнати и е разглеждал възможността за замяната му.

Но чашата преляла и премиерът е реагирал, след като Варуфакис заяви за британския вестник в неделя, че Гърция може да въведе паралелна валута и електронни разписки IOU, подобни на такива в Калифорния преди време.

Варуфакис бързо опроверга коментарите си пред изданието, но за премиера вече е било късно, отбелязват източници, запознати със ситуацията. Той е разглеждан също като пречка за продуктивни разговори с кредиторите за нова спасителна програма.

Междувременно Варуфакис заяви, че се надява Евклид Цакалотос, който води преговорите с кредиторите да заеме мястото му на финансов министър на Гърция.

Цакалотос, който е завършил докторантура по икономика в Оксфорд има репутацията на „голям мозък" в икономическата политика на СИРИЗА.

55-годишният Цакалотос е роден в Ротердам. Завършил е политика, философия и икономика в Оксфорд преди да защити дисертацията си по икономика в същия университет.

Преподавал е в университети в Кент и Атина. Автор и съавтор на шест книги - последната е причините за гръцкия икономически крах.

Член на СИРИЗА близо десетилетие. Депутат в гръцкия парламент от 2012 година и е описван като „мозъка зад икономическата политика на СИРИЗА".

Не искаме специално отношение, а равнопоставено третиране в една равнопоставена Европа, казва Цакалотос.