Спор за 50 лева може да се окаже най-вероятната причина за снощното убийство на 12-годишно момче в София, съобщи БНР. Припомняме, 16-годишен младеж намушка с нож по-малък свой приятел след скандал на 23 август вечерта.

В хода на разследването на тежкия инцидент е изяснено, че седмица преди убийството малолетното момче е отишло на гости на тийнеджъра, за да пушат трева, заедно с други техни връстници.

Малко след като 12-годишният излязъл на балкона, домакинът забелязал, че са счупени растенията с марихуана, които отглеждал там. Двамата се скарали, по-големият «наложил глоба» от 50 лева за нанесените щети.

Вчера той трябвало да си получи парите. Когато се видели, 12-годишният признал, че не носи исканата сума. Това провокирало по-големия и той нападнал длъжника си с нож. След това избягал. Малко по-късно беглецът бил забелязан от автопатрул на моторизираната група за бързо реагиране "Сигма" към СДВР.

Той направил неуспешен опит да избяга от служителите на реда, но бил заловен. Пред  полицаите тийнейджърът обяснил, че е убил човек и тръгнал заедно с тях към местопрестъплението.

Столична община започва видеонаблюдение на 7 места в столицата
Още...

По същото време сигнал за неподвижно тяло в депото е подаден и от диспечер на Центъра за градска мобилност.

Изпратените на място екипи са извършили оглед, намерен и иззет е ножът, с който е извършено убийството, както и други веществени доказателства. Предстои да бъдат извършени съдебномедицинска и други допълнителни експертизи.

Извършителят е задържан с полицейска мярка за срок от 24 часа. Действията по разследването продължават.

Прокурор Божидар Джамбазов посочи за news.bg, че на задържаното момче е наложена мярка за неотклонение за 72 часа, която ще изтече в събота. Той обясни, че на 16-годишният ученик е повдигнато обвинение по чл. 116 от НК - за убийство по особено жесток и мъчителен за жертвата начин.

След изтичането на 72-часовия срок, СГП ще посика постоянно задържане под стража за 16-годишния младеж. Прокурор Джамбазов уточни, че постоянната най-тежка мярка се взема само в изключителни и много тежки случаи, когато става дума за непълнолетен извършител.

По думите на Джамбазов, този инцидент е именно такъв и това се обяснява с особената жестокост, с която е извършено престъплението. Прокурорът уточни, че в момента разследващите правят всичко възможно, за да съберат максимално доказателства, с които да се обезпечи най-тежката мярка - постоянен арест.