Министърът на правосъдието Христо Иванов е внесъл днес в деловодството на Висшия съдебен съвет (ВСС) предложение за образуване на ново дисциплинарно производство срещу съдия Румяна Ченалова, съобщават от Министерство на правосъдието.

Предложението е мотивирано с допуснати от нея дисциплинарни нарушения по чл. 307, ал. 4, т. 2, т. 3, т. 4 и т. 5 от Закона за съдебната власт (ЗСВ).  На ВСС се предлага, след съответна проверка и оценка на изложените факти и констатации, да наложи съответно на тежестта на нарушенията дисциплинарно наказание.

Предложението е изготвено въз основа на констатациите от проверката на дейността на синдика Панайот Велков в качеството му на временен синдик, назначен от съдия Ченалова по няколко търговски дела. Също така и на базата на проверка по сигнал от 7 януари 2015 г., депозиран в деловодството на Министерството на правосъдието от „Обединена българска банка" АД, по повод на действията на съдия Румяна Ченалова по четири търговски дела.

Припомняме, съдия Румяна Ченалова нашумя около казуса "Белведере", за който сигнализира институциите и медиите френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан.
Тогава съдия Ченалова беше обвинена, че е наложила предварителни обезпечителни мерки на две фирми и е назначила синдик Велков без да има нужда от това, като синдикът е създал проблеми с функционирането на фирмите.

Самият синдик Панайот Велков стана пък известен около запора на сметките на ТВ7. В крайна сметка Велков беше заличен от списъка на синдиците, а съдията - временно отстранена с решение на ВСС.

Магистратът, която е докладчик по "Октопод" и ред други знакови дела, оправда на първа инстанция (избягалия по-късно) Илиян Тодоров за убийството пред софийския клуб "Соло".

До момента срещу Румяна Ченалова има три дисциплинарни производства.