Съдия Румяна Ченалова си е направила отвод от делото за несъстоятелност на „Белведере дистрибуция" и "Домейн Менада", съобщават от Софийски градски съд (СГС).

Мотивите на съдийката са свързани с образуваното срещу нея дисциплинарно производство. Това изисква избягване на всякакво съмнение относно безпристрастността на съда, уточняват от институцията.

Припомняме, на 17 декември Висшият съдебен съвет (ВСС) образува дисциплинарно производство срещу съдия Румяна Ченалова. Тя стана обект на проверка, след като френският посланик у нас Ксавие Лапер дьо Кабан свърза името й в корупционен скандал относно делото за френската компания „Белведере". Самата Ченалова отхвърли твърденията на дипломата.

Отводът на съдия Румяна Ченалова е наложил ново компютърно разпределение на делото. В резултат на извършването му за докладчик е избран съдия Пламен Колев. Със заповед на председателя на СГС разпределението на делата е извършено от съдия Богдана Желявска, поради отсъствие на съдия Николай Димов и съдия Иво Дачев, които са в платен годишен отпуск.

От страна на „Белведере дистрибуция" ЕООД е поискан отвод на всички съдии в СГС от разглеждане на делото. Освен това е поискано то да бъде изпратено на Софийския апелативен съд за определяне на друг равен по степен съд, който да го разгледа.

В тази връзка от съдебната институция изтъкват, че отводът на всеки съдия от СГС следва да бъде индивидуален и трябва да стане с посочване на конкретни основания. За да бъде изпратено делото за разглеждане на друг равен по степен съд, трябва всички съдии поименно и индивидуално да се отведат, уточняват още от градския съд.