Президентът Росен Плевнелиев връща за ново обсъждане в Народното събрание Закона за Сметната палата, съобщиха в сряда от пресцентъра на „Дондуков" 2.

В мотивите си държавният глава посочва, че е недопустимо Народното събрание да откаже да изпълни Конституцията и да възложи свое конституционно правомощие на Сметната палата - тя да определя организацията си на дейност.

Плевнелиев продължава да е деструктивен, контрира Цонев ветото
Още...

От президентството изтъкват, че приетият от мнозинството нормативен акт не предвижда броя на отделенията в Палатата и обхвата им на дейност, а възлага на членовете на Палатата в бъдеще сами да определят колко ще са отделенията.

Липсва яснота дали на всеки член ще бъде възложено да ръководи отделение, както и какви ще са правомощията по време и във връзка с извършваните одити на онези от членовете, които не ръководят отделения.

Държавният глава не намира основания и за предложената численост на органа за бюджетен контрол, която предвижда колективна форма на управление от 9 души при запазването на същите функционални одити - финансови одити, одити за съответствие при финансовото управление, одити на изпълнението и специфични одити.

Неприемливо е по време на икономическа криза да се увеличава ръководството на Сметната палата от 3 на 9 членове без визия на законодателя каква конкретна дейност ще извършва всеки един от тях и какви ще са отговорностите му, защити мотивите за ветото си Плевнелиев.

Според президентството произволното определяне на броя на ръководните длъжности в институцията, а впоследствие нагаждане на организацията на дейност според тези длъжности, не води до реформи и повишаване на ефективността на контрола. Не е ясно и откъде ще дойдат необходимите средства, за да се осигури по-големият финансов ресурс за заплати и материално обезпечаване на членовете.

Друго значимо несъвършенство, изтъкнват от „Дондуков" 2, е възможността за предсрочно прекратяване на мандат на председателя или на член на Палатата поради тежко нарушение на закона или на Етичния кодекс с решение на Народното събрание по мотивирано предложение на Сметната палата.
Това, според доводите в полза на ветото, позволява парламентът да отстранява членове на палатата или нейния председател за неизпълнение на служебни задължения без изрично в Закона да е посочено кои нарушения са тежки.

Непълнотата в правната уредба създава съмнения за възможно политическо вмешателство в дейността на органа и приеманите от него актове. Недостатъците в правната уредба относно липсата на концепция за организацията на дейност на Палатата, включително и за числения й състав, създават съмнения, че законодателните промени се правят с цел овладяване на органа чрез назначаване на неговите членове на партийно-квотен принцип, се казва още в позицията.