Повече от 8 часа след началото на дебатите по едва третия в новата ни история вот на доверие, поискан от български кабинет, започна и гласуването по него.

Депутатите гласуваха поименно и по азбучен ред. Всеки народен представител, който чуеше името си, ставаше от мястото си и обявява как ще гласува.

Депутатите от РЗС Дарин Матов и Димитър Колев неочаквано подкрепиха кабинета по време на днешния вот на доверие. "Предателството" към Яне Янев беше посрещнато с аплодисменти от парламентарната група на ГЕРБ. Очаквано, полятият с вода от свой бивш съпартиец Тодор Великов също гласува "за".

Хаос настъпи в пленарната зала след гласуването на вота. Парламентарната шефка Цецка Цачева се наложи да брои три пъти отсъстващите депутати в НС. След колебание дали те са или 16, 15 или 14, стана ясно, че от пленарна зала липсват 15 депутати. Сред липсващите беше и отсъстващият „по традиция" лидер на ДПС Ахмед Доган.

Председателят на парламента Цецка Цачева даде петминутна почивка. Гласуването на вота се излъчва пряко в ефира на националната телевизия и се чува отчетливо как тя брои гласувалите.

Премиерът Бойко Борисов избяга от журналистите и не дочака да чуе окончателно колко „за", „против" и „въздържал се" е получил вотът на доверие към правителство. На въпрос доволен ли е от гласуването, той заяви „Говорих вътре".

След като края на почивката, която се оказа по-дълга от предвидената, депутатите "спасиха" кабинета. Правителството получи вот на доверие с гласовете на 141 депутати от 226 присъстващи. "Против" кабинета се обявиха 72 души, а 13 бяха "въздържал се".

Въпреки това, се наложи депутатите да гласуват втори път вота. Това стана след искане на депутата Атанас Мерджанов от БСП.

Кирил Гумнеров от „Атака" направи обратното предложение. Камен Костадинов предложи, ако ще с прегласува вотът, то това да не става поименно, а чрез електронно гласуване. Предложението му бе прието от председателя на НС Цецка Цачева. От ГЕРБ поискаха почивка.

След повторното гласуване, очаквано - кабинетът отново "оцеля". "За" гласуваха 140 депутати, "против" 60, а 14 "въздържал се".