На деветия час от началото на дебатите по искания от кабинета "Борисов" вот на доверие - завършили с рядко срещаното явно гласуване със ставане от място - Цецка Цачева обяви резултатите.

Първоначално правителството получи вот на доверие с гласовете на 141 депутати от 226 присъстващи. "Против" кабинета се обявиха 72 души, а 13 бяха "въздържал се", тези резултати обаче не бяха зачетени.

Оказа се, че явното гласуване със ставане от място не е най-подходящото, тъй като дълго след края му председателството не можа да обяви резултатите.
Когато го направи пък, от опозицията ги протестираха и над депутатството надвисна нова процедура по явно гласуване - 9 часа и половина след началото на днешното заседание.

След дадена почивка парламентарната шефка обяви повтаряне на гласуването и всичко започна отначало - парламентарен секретар прочита името, а депутатът става и обявява решението си.

Окончателните и приети резултати, съобщени с облекчение от Цачева, обявиха очакваното оцеляване на кабинета "Борисов".
Той получа вот на доверие от 140 депутати
при 214 гласували. Против бяха 60, 14 се въздържаха.
Резултатите показаха, че между двете гласувания част от депутатите си бяха тръгнали, неиздържали на над 10-часовото маратонско заседание.

"Бомба" хвърлиха двама от депутатите на Яне Янев - Дарин Матов и Димитър Колев, които гласуваха за правителството, а по-късно обявиха, че са решили да замразят членството си в РЗС.

Кабинетът бе подкрепен още - освен от Атака, но и от няколко от независимите депутати, сред които Тодор Великов (получил по-рано през деня чаша с вода в лицето от РЗС депутата Емил Василев), както и Димитър Чукарски и Марио Тагарински - всичките бивши депутати на Яне Янев.

Дебатите продължиха близо осем часа, като започнаха и завършиха с изказвания на премиера Борисов.

Един от акцентите бе решението на сините да се въздържат, като това разочарова Борисов, който обяви, че се чувства подведен от Синята коалиция.

Целият министерски съвет бе в пленарна зала, като думата взеха всички министри, които представиха свършеното в техните сектори и това, което предстои в администрациите им.

Началото на дебатите по едва третия в новата ни история вот на доверие, поискан от български кабинет не предвещаваха разгорелите се по-късно страсти, които доведоха до изгонването на двама депутати от заседанието.

В началото на парламентарното заседание - чиято първа точка са дебатите по вота - с повтаряне на тези мотиви на парламентарната трибуна застана премиерът Борисов.

Правителството на европейско развитие на България чрез непопулярни мерки прие да осъществи реформите в България, заяви той. Борисов коментира, че изнесените в публичното пространство стенограми от разговори целят според него да върнат статуквото и да забавят реформите в страната.

Същинските дебати започнаха със спор между финансовия министър Дянков и лидера на БСП Станишев. Изказването на вицепремиера преизвика искано право на лично обяснение от Станишев (тъй като името му бе споменато в словото на Дянков).

Първите изказвания са изцяло от министри от кабинета, като след Дянков, думата взеха Трайчо Трайков, просветният министър Игнатов, министър Рашидов и социалният Тотю Младенов, които представиха приоритетите на политиките си и поискаха от депутатите вот на доверие за това, което предстои да бъде свършено от техните ведомства.

Страстите се разгоряха, когато Драгомир Стойнев от левицата влезе в пререкание директно с премиера Бойко Борисов и председателят на парламента Цецка Цачева отстрани депутата от залата.

Вторият депутат, изгонен от залата по време дебатите по вота на доверие, бе Емил Василев от РЗС.

Това стана, след като Василев излезе до парламентарната трибуна и лисна чаша вода в лицето на говорещия независим депутат Тодор Великов - бивш такъв от РЗС.



Великов тъкмо четеше писмо, от което става ясно, че лидерът на партията Янев е искал заем от 100 хиляди лева за предизборна кампания.

Цецка Цачева даде 5 минути почивка и отстрани Василев за 3 заседания на НС. След това отиде до лидера на РЗС Яне Янев, явно да го помоли да укроти съпартийците си.

По-рано, по време на редовното си изказване, Василев заяви, че премиерът Борисов е бил подслушван от външното разуазнаване на една приятелска държава.

30 минутен разговор проведе провинилият се Емил Василев с премиера Бойко Борисов в кабинета на Цецка Цачева. Това заяви пред news.bg Василев.

Премиерът искаше да се запознае с мен, обясни депутатът от РЗС. На въпрос за какво са си говорили, той каза: "Разговорът беше мъжки и остава между нас".

Попитан дали ще съди Тодор Великов за клевета, Емил Василев каза: "Боклуци не коментирам".

Волен Сидеров също имаше коментар за случката, която видимо развеселяваше лидера на националистите. Това е женски маниер, според Сидеров.

Мъжката постъпка според него била Василев да удари шамар на Великов."Плис! Това е женски жест, това мога да кажа като любител психолог", подчерта Сидеров.

Той посочи, че ще подкрепи вота на доверие към кабинета.

По време на почивката Василев отиде в кабинета на парламентарната шефка.