Ангажиментът по отношение на двамата българи, осъдени на смърт за наркотрафик е на Министерство на външните работи, заяви правосъдният министър Диана Ковачева.

Тя обясни, че това е така, защото България няма договор за правна помощ с Малайзия.
По думите й единствената възможност е чрез двустранните отношения, уредени чрез подобен договор, какъвто обаче няма.

„Няма друга възможност, дори и на основания на някаква конвенция, по която и двете държави да са страни, да се поиска разрешаване на проблема", обясни правосъдният министър. Тя изрази надежда, че казусът ще бъде разрешен благоприятно за нас.

По-рано днес външният министър Младенов информира, че в момента представители на външно министерство пътуват към Малайзия, за да имат контакти на най-високо ниво във връзка с двамата осъдени на смърт българи.

Той не се ангажира с отговор на въпроса дали в момента в Малайзия има задействан мораториум върху смъртните присъди, защото засега информациите по темата са противоречиви.

Правната система на Малайзия е доста по-различна. Факт е, че в значителен период до момента там не са изпълнявани смъртни присъди, коментира той.

Дипломат номер едно посочи, че следващата стъпка ще бъде преценка на съответния орган дали може присъдата да се обжалва, след което, ако се позволи обжалване, ще се пристъпи към него.

Младенов подчерта, че ЕС, включително България, заемат много категорична позиция спрямо всяко присъждане или изпълнение на смъртна присъда, където и да е по света и съобщи, че още снощи сме информирали Европейската служба за външно действие за случая в Малайзия.

Външният министър допълни, че очаква следващите дни да бъде изразена позиция от ЕС по въпроса.