„Това е изключително, изключително тежък казус с тези наши съграждани"
Това призна в ефира на БНТ външният ни министър Николай Младенов във връзка с двамата българи, осъдени на смърт в Малайзия.

По думите му този случай показва колко е важно за всеки българин, когато пътува в чужбина, много внимателно да провери какви са законодателствата на дадената страна и да не се доверява на случайни информации. „Трябва да се научим, че е много важно да се запознаем с това какви са правните разпоредби на дадена страна", категоричен бе министърът.

Вече сме информирали европейската служба, защото всички страни в Европейския съю сме противници на смъртната присъда, посочи още външният министър. Той съобщи, че към Малайзия вече пътуват наши дипломатически представители и припомни, че нашият консул вече се е срещнал с осъдените българи.

Най-важното, което трябва да се случи сега е да се допусне обжалване на присъдата, подчерта Николай Младенов и поясни, че в Малайзия има специална комисия, която трябва да разреши обжалването на присъдата от първата инстанция.

Той не пожела да отговори как ще се действа при евентуални сценарии и настоя: „Нека да извървим пътя, който сега е предписан от техния съд, после ще говорим".

Доста по-обнадеждаващо беше включването в ефира на bTV на Наталия Илиева - медиен експерт, която в момента работи в Малайзия.
Тя съобщи, че се очаква до няколко дни кабинетът на мюсюлманската страна да оповести мораториум върху изпълнението на смъртното наказание.

Около 900 души в Малайзия са осъдени и чакат изпълнение на смъртните присъди, съобщи Илиева и допълни, че последната смъртна присъда в страната е изпълнена през 1986 г.
Медийният експерт посочи, че в последните няколко години властите стават все по-скептични към смъртното наказания. По думите й това се дължи от една страна на международния натиск от всички страни и от друга - на желанието на Малайзия да влезе в клуба на по-развитите страни, заради което правителството се опитва да изпълни някакви международни стандарти.