Русия обмисля варианта да осигури финансова подкрепа на проекта „Белене". „Подчертавам, не на България, а на проекта", това заяви руският енергиен министър Сергей Шматко.

Той участва заедно с българския си колега Трайчо Трайков в поредните разговори в рамките на българо-руската комисия.

Русия от самото начало държи на проекта, коментира още Шматко, подчертавайки, че Москва няма намерение да го замразява.

Смятаме за възможно да преразгледаме варианта на финансиране на АЕЦ „Белене", като се откажем от стария модел на финансиране чрез предоставяне на кредит от държавата и преминем към проектно финансиране от бизнес средите, обясни руският енергиен министър.

Като цяло „Белене" е много интересен проект, допълни още той. В момента заради финансовата криза има известни трудности за финансирането на проекта и за това според него RWE е излязла от проекта.
Смятам, че те вече съжаляват за това, обясни още Сергей Шматко.

Готови сме да поемем бремето на основното финансиране през този период, каза още той, визирайки периода на финансовата криза.

Този проект е знаков за нас, заяви Шматко, подчертавайки, че чрез него Русия освен с България, ще си партнира и с ЕС.

Шматко е убеден в надеждността и качествата на АЕЦ "Белене".

„Ние сме сигурни в неговите технически и търговски предимства, за това сме готови да поемем този финансов риск", коментира още руският министър на енергетиката.

Идеята е да направим от Белене един проект, който може да се случи, заяви от своя страна министърът на енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Към 31 юли 2009-а България е нямало как да покрие своя дял в проекта, за това се наложило преразглеждане на споразумението с Русия. Вариант за реализацията на втората АЕЦ Трайков вижда в изграждането да влязат и допълнителни инвеститори.

Може да се стигне до такава структура на финансово участие, която да отговаря на интересите на българското правителство, заяви още Трайков.

Относно „Южен поток" съвместна българо-руска компания ще започне да функционира след положително инвестиционно решение, обясни още Трайчо Трайков.

По думите му за този проект България е получила исканите детайлни разяснения за увеличаване на капацитета на тръбата.

България принципно подкрепя увеличаването капацитета на газопровода, изтъкна Трайчо Трайков. Започват преговорите за „Южен поток" на корпоративно ниво, като българия ще настоява „Южен поток" да бъде проект от общоевропейско значение.

Сергей Шматко също коментира, че има някои въпроси за „Южен поток", които на корпоративно ниво трябва да се доуточняват. Един такъв въпрос е работата на съвместното предприятие.

Той заяви, че е доволен от решението на България да настоява пред европейските партньори „Южен поток" да бъде проект от общоевропейско значение.

Двамата министри са обсъдили и друг важен въпрос - петролопровода „Бургас-Александруполис".

Проявяваме пълно разбиране какво значение има за България екологичната експертиза на проекта, заяви Сергей Шматко. Той е категоричен, че ще бъде направен ОВОС на проекта от българското и европейското законодателство.

Попитан дали ако оценката по въздействие на околната среда бъде негативна България ще може да се откаже от проекта, Шматко отговори:

„Смятам, че България има всички необходими възможности и права да се откаже от проекта, ако вземе такова решение и ако не е доволна от ОВОС оценката. Ние никога не сме изключвали такъв вариант", изтъкна още Сергей Шматко.