Наша цел е след 2,5 - 3 години да бъдем в еврозоната и при преминаването на лева в евро ще се освободи гаранцията от 8 млрд. лв.

Това изтъкна премиерът Бойко Борисов пред участниците на провеждащия се в хотел „Шератон" форум „The economist".

Борисов припомни, че отношението на ЕС дълго е било скептично към стратегическата цел, която гоним - еврозоната и изрази надежда, че с балансирания бюджет, с оценките на рейтинговите агенции, промените в НК, НПК и други закони, това ще бъде постижимо.

Борисов съобщи още, че България ще има обща стратегия по енергийните проекти. Той каза, че в момента се съгласуват позициите, очертани на проведения тази сутрин консултативен съвет по енергетика, където е участвал и представител на президентството.

Първанов:
Готов съм да съдействам на правителството за реализацията на важни за страната ни енергийни проекти
                     Още...

Ще бъде изготвен план, който ще бъде съгласуван с президента и ако той е съгласен, ще имаме обща стратегия по енергийните проекти, каза Борисов.

Припомняме, вчера с подчертано остър тон представител на Газпром заяви, че България не може да се пазари за участието си в проекта „Южен поток".
Това става в навечерието на смесената руско-българска комисия, която ще се проведе в София и чийто акцент са големите съвместни енергийни проекти.

Премиерът изрази надежда инвестициите да не са концентрирани само в София и само в сферите строителство и услуги, както до сега и да има повече вложения в енергетика и нови технологии.

Борисов заяви категорично, че в здравния сектор ще бъдат извършени реформи, ще има преструктуриране на болници тези, в които не могат да бъдат изпълнени критериите, ще бъдат давани на общините за детски градини и хосписи.

Борисов изрази несъгласие с досегашната практика на задлъжняване на болниците и финансиране от бюджетния излишък, който е изкуствено направен.

В рамките на 18 месеца се чака решението на екоминистерството за „Бургас-Александруполис", каза Бойко Борисов и съобщи, че е взето решение в екипа да бъдат включени още двама експерти, като единият е от Бургас.

От преговорите, които са водени е имало различни становища, много по-изгодни за България, така че чакаме решение от министерството на екологията, каза Борисов.

Борисов добави, че проектът Бургас-Александруполис ще бъде осъществен, само ако екоминистерство издаде положителна оценка за влиянието му върху околната среда.

Ако министерство на екологията не издаде ОВОС, че този проект е законен, тоест, че отговаря на нашите стандарти като държава, то това означава, че той не е изгоден за България, поясни Борисов.

В противен случай, има риск „някой да е заложил екологична бомба някъде", добави той.

По думите на премиера за съжаление от преговорите, които са водени от 2003г .по проекта е имало много по-изгодни предложения за страната ни, които обаче са били пропуснати.