Софийският градски съд (СГС) даде ход на второто дело срещу Цветан Цветанов.

То е за длъжностно присвояване в особено големи размери - 50 000 лева в полза на бившия великотърновски шеф на антимафиотите Орлин Тодоров. Самият той лично се яви като свидетел.

Бившият шеф на ГДБОП Станимир Флоров и ексглавният секретар на МВР Калин Георгиев обаче не се явиха в съдебната зала.

Още на първото заседание за разпит се явиха 30 свидетели.

Оказа се, че е постъпила молба от Цветлин Йовчев с желание МВР да бъде конституирано като граждански ищец по делото, завеждайки иск за сумата именно от 50 хил. лева.

Съдът прецени, че МВР може да има статут на юридическо лице. Така вътрешното ведомство заведе официално частен иск срещу бившия вътрешен министър.

Съдът обаче не уважи иска на защитата да превлече като трето лице за помагач Орлин Тодоров.

След искане на защитата съдът пристъпи към съкратено съдебно следствие. Така показанията на редица свидетели и вещи лица ще се вземат от досъдебното производство и няма да бъдат разпитвани в зала.

Орлин Тодоров, в чиято полза са отишли 50-те хиляди лева, се оказа един от свидетелите, които няма да бъдат разпитвани в съдебна фаза. На излизане от залата той увери медиите, че не познава Цветанов и го е видял един-единствен път на 29 юни 2009 г., когато дясната ръка на Бойко Борисов е представял новия екип на ръководството на МВР.

„Трудно се работи, от една страна, скрещу престъпници, а от друга - и срещу вътрешна сигурност", намекна Тодоров, като отказа да обясни дали всъщност от самите структури някой работи срещу него и с какво си обяснява специалното отношение към себе си.

Запитан от News.bg кога ще проговори за случилото се, той заяви, че има много какво да каже, но ще го направи когато приключило делото.

Почти час прокуратурата развиваше своето обвинение, което се базира на това, че след като Орлин Тодоров е временно остранен от длъжност на 19 март 2011 г., като седмица преди това е вкаран в следствения арест и впоследствие от затвора му се отнема правото за доспъп до класифицирана информация, той не може по закон да бъде върнат на длъжност, на която се изисква такъв достъп.

Когато е била издадена заповед от страна на Цветанов за възстановяването му на работа, Тодоров е бил във фактическа невъзможност да изпълнява задълженията си.

Със заповед на Цветанов обаче са му изплатени общо 50 569 лева и 28 стотинки, от които 7336 лева са за невзет платен отпуск, 12 132 лева са нетното му възнаграждение за времето, когато е временно отстранен, а останалата сума са 20-те му заплати обезщетение при напускане на системата.

Според прокуратарурата Цветанов е осъзнавал, че е нарушавал служебните си задължения и че е разполагал с бюджетните пари като със свои.

Държавното обвинение приема, че високата му длъжност представлява утежняващо вината обстоятелство.

Самият Цветанов заяви пред съда, че не разбира в какво е обвинен и си задава въпроса защо.

Пред медиите пък той и адвокатът му Менко Менко обясниха, че по закон Цветанов е бил длъжен да изплати обезщетение на напускащ служител и ако не го е бил направил, то това щяло да е същинското престъпление и Орлин Тодоров е можел да сезира прокуратурата.

Според адвокат Менков пък още с разпита на първия свидетел днес ще настъпи голям цирк, защото той бил разпитван пет пъти и петте пъти казвал различни неща. Запитан дали Тодоров наистина е бил близък със Станимир Флоров, Цветанов вметна, че това вероятно е още една спекулация.

Разпитите на малкото останали свидетели стартираха с този на Дисциплинарната комисия, която през 2011-а е работила по случая на Орлин Тодоров. Свидетелят обясни пред съда, че две седмици след като Цветанов издал заповед за временно отстраняване на Тодоров, той продължил да получава заплащането си, като по-късно отговорните органи във Велико Търново се оправдали с това, че не са получили препис от въпросната заповед.

Свидетелят разкри още, че комисията е имала срок от 30 дни, за да предложи на МВР за това, дали Тодоров да бъде уволнен или не, като председателят е поискал удължаване на срока за събиране на повече факти.