На цигара, кафе и танци около хиляда пушачи се събраха на протест пред парламента за отмяна на тоталната забрана за пушене на открити обществени места.
Всеки закон, който не работи за българските граждани трябва да се разкара, заяви един от хедлайнерите на протеста режисьорът Андрей Слабаков.

Това е един такъв закон, посочи той, визирайки закона за здравето, където се забранява пушенето на закрити обществени места. Според него другите неработещи закони са законите за парното и за ЕРП-тата.

Припомняме, стана ясно, че група депутати са внесли искане за промяна в здравния закон, отменяща частично пълната забрана за пушене.
Днес обаче в парламента здравният министър Атанасова бе категорична, че до край ще настоява това да не се случи.

Атанасова готова да убеждава депутат по депутат срещу пушенето
Още...

Според Слабаков здравният закон е абсолютно фашистки закон. Това е любимият закон на Хитлер, изтъкна Слабаков и припомни, че именно Хитлер е първият политик, който се опитал да въведе пълната забрана за пушенето, но не е успял.

Слабаков се надява демократична България също да не успее и забраната да отпадне. Цяла Европа го махна този закон. Ние тепърва го въвеждаме, посочи още режисьорът.

Според него от този закон явно полза имат наркопласьорите и наркокартелите. Жалко, че нашето правителство не взема пари от тях, подчерта режисьорът. Ние не желаем да се пуши навсякъде, обясни той и допълни, че протестиращите искат да има зони за пушачи и за непушачи в заведенията.

Аз се чувствам като животно да излизам навън да пуша на студа, каза още Слабаков и обясни, че Джоко Росич в момента е болен, защото е принуден да пуши на студа. Това не е никакво здравеопазване, категоричен е Слабаков.

В парламента вече спират да се интересуват от общественото мнение, смята още режисьорът. Законите в парламента трябва да се правят за нас. Ние сме суверенът, категоричен е той.

Оставят поне още 6 месеца пълната забрана за пушене
Още...

На протеста дойде и поп певицата Мариана Попова (припомняме, тя бе сред най-активно пушещите по време на последното издание на Вип брадър). Всеки има право на демокрация, нека не я превръщаме е диктатура, настоя тя.
Изпълнителката подкрепя провеждането на референдум относно пушенето на закрити обществени места. Нека попитат хората, настоя тя.

Не трябва по този начин да се налага забраната. Тук съм за свободния избор, подчерта Мариана Попова. Много пяхме и се радвахме като дойде демокрацията, сега се връщаме назад, коментира още Попова.

Според нея не е правилна политика първо да се принуждават собствениците на заведения да инвестират в обособяването на зони, а след това да се въвежда тотална забрана.
Всичко трябва да се случва доброволно и трябва да има право на избор, категорична е поп звездата.

Някои от протестиращите носеха плакати с надписи „Европейци сме, но пушим навън",
„Г-н Борисов, дайте шанс на децата ни да не мизерстват". Пушачите от Монтана пък се отличиха със своя плакат, на който пишеше „Запазете нашите работни места."
Някои от пушачите силно надуваха свирки с надежда управляващите да се вслушат в техните искания.

Забелязваха се и хубавици с прически и солидно напомпани устни, дошли да запалят по цигара.

Протестиращите са категорични, че законът за здравето поощрява корупцията и доносничеството, тъй като в момента текат курсове за „доносници", които да информират здравните власти къде се нарушава забраната за пушене.

Псевдо-свободните ни налагат пушенето, контрира „България без дим"
Още...

 

На изградена специално за протести трибуна Андрей Слабаков остро възрази срещу дейността на „България без дим", които според него са нещастни малоумни муджахидини и призова НАП да ги инспектира.
1,8 млрд. лв., според Слабаков, е бил годишният приход от акциз върху цигарите за 2012 г., което със 300 млн. лв. повече от 2011г. , от което той си прави извода, че след въвеждане на забраната хората са започнали да пушат повече.

Свободният избор се прави от свободни хора, изтъкна и дизайнерът Кристиан. Непрекъснато виждам едни малоумия, които се вземат постфактум, подчерта той. Държавата не ни притежава, ние притежаваме държавата, смята българският дизайнер, който живее в чужбина.

Според него правят се в момента опити за противопоставяне на пушачи и непушачи. Той отбеляза, че „цяло съзвездие от български звезди" са се събрали днес пред парламента, за да изразят желанието си за свободно пушене.

След неговите думи бе пуснато едно от най-хитовите парчета на AC/DC, ярко контрастиращо с блестящата реклама за концертите на Джена и Алисия в един от най-елитните поп фолк клубове, пред който бе сцената на протеста.

Обичаме непушачите, извикаха в един момент протестиращите. Андрей Слабаков разведри обстановката обяснявайки, че днес е Трифон Зарезан и затова за протестиращите има осигурено и руйно червено вино.

Толкова се радвам, че сме много, ще се борим до дупка, закани се и джаз примата Хилда Казасян. Ако трябва и партия ще направим, посочи тя. Не се чувствам престъпник заради това, че пуша, обясни Хилда.

След нейните думи протестиращите се насладиха и заподскачаха на Гангнам стайл, а някои от по-кротко протестиращите започнаха да люпят семки.

Пощальонът Пейо от предаването „Имаш поща" на Гала призна: „Този закон адски ни бърка в джоба." Пейо е собственик на заведение и отчита загуби от оборота заради забраната. Ние сме българи, искаме да живеем в България, искаме да се храним тук, настоя той.

Мариана Попова също излезе на трибуната и бе далеч по-скромна от Пейо в претенциите си: "Искам да пея и да пуша".
Попова, известна в светските среди с откровеността си и този път не изневери на себе си и призна, че не се притеснява от това, че устата й мирише на тютюн.

След като и тя слезе от сцената протестиращите бяха „върнати във времето", тъй като от мощната уредна прозвуча култовото парче на соца „Ние сме на всеки километър".

Като всяко светско събитие и този протест нямаше как да мине без звездата от Биг Брадър Недялко от Ямбол, който посочи, че и най-страшната болест не е оставяла по домовете им толкова хора, колкото забраната за пушене за обществени места.
Статистиката на Недялко сочи, че 100% от пушачите, които пушат навън са болни и са останали по домовете си.

На протест, като на протест и без политически лозунги не може. Тази чест бе отредена на Недялко, който посочи, че истинският референдум предстои през лятото на изборите. Ще подкрепим тези, които ни гарантират свобода, каза още ямболският бизнесмен.

Малко след 16:30 протестиращите уредяха, особено след като си наляха по чаша вино.