Час след протеста на противниците на пълната забрана за пушене от коалиция „България без дим" разпространиха изявление до медиите.

Въпреки очакваните трудности, въведената от 1 юни 2012 г. пълна забрана за тютюнопушене се възприема все по-широко като правилна и необходима европейска норма за демократично европейско общество, каквото е българското, се казва в текста.

Коалицията определя като облекчение и приятна изненада нормалната реакция на все по-голям брой българи от доскоро непостижимата за нас възможност да прекарваме свободното си време, да се забавляваме и социализираме в свободна от дим обществена среда. Среда, в която правото на здравословна околна среда се уважава и спазва по закон, както повеляват Конституцията, европейските правни и човешки норми.

За нарастващата обществена подкрепа към забраната за тютюнопушене свидетелстват както социологическите данни, така и нарастващият брой граждани, които активно търсят участие в спазването и прилагането на тези норми.

На този фон, заявяват от коалицията, напълно естествена е реакцията срещу забраната на тези, които действително губят приходи от въвеждането на забраната: разпространителите, търговците, производителите на тютюневи изделия.

През последните две десетилетия тютюневата индустрия, значителна част, от която функционира извън рамките на закона, експлоатираше липсата на държавност, за да печели неограничено за сметка на здравето и благополучието на всички български семейства. С нейно участие България се превърна в гето на заболявания, смъртност, замърсяване, контрабанда, корупция и беззаконие.
Днес, вече член на Европейския съюз, страната ни прави решителна заявка да напусне тази незаслужена и незавидна позиция. Забраната за тютюнопушене е една от решителните стъпки в тази посока, подчертават още от „България без дим".

Протестите те приписват на „няколко изолирани групи", които се стараят все по-истерично да предотвратят това, „да препънат обществото ни, да върнат колелото на историята там, където никой от нас не желае да го види".
Те гравитират около т.нар. „асоциация на хотелиерите и ресторантьорите" - непрозрачна формация с несменяемо от десетилетия ръководство и документирано взаимодействие с тютюневата индустрия, и новосформираната групичка лица, които се зоват „свободни", докато се стараят да наложат никотиновата си зависимост на околните, заявява от „България без дим".

Според тях противниците на пълната забрана са осъзнали пълната безпочвеност на аргументите срещу нея, която функционира успешно вече десетилетия във все повече развити общества по света.
Затова радетелите на тютюнопушенето прибягват до прийоми, с които явно боравят по-добре, отколкото с научните факти и доказателства: манипулация, очерняне и оклеветяване на опонентите, изтъкват от коалицията.

В защита на твърденията си те сочат, че понятието „свобода" е несъвместимо със силната зависимост към тютюна, която е безспорно документирана от науката и прави хората подвластни на един убийствен навик, в полза на тютюневите търговци и компании.

Икономическите и финансови сметки, в т.ч. за пропуснати ползи, събрани акцизи, и пр. са безпредметни спрямо стойността на човешкия живот и здраве, които доказано подпомага пълната забрана за тютюнопушене (също окончателно решено от ВАС).

Няма никакви научно потвърдени доказателства според коалицията, че въвеждането на забраната за тютюнопушене е причинител на финансови загуби за ресторантьорския бизнес, напротив, вече има данни за ползи - в туризма например.

„България без дим" определя, че един от най-престъпните ефекти от състоянието у нас през последните десетилетия е безмилостното пропагандиране на пушенето сред подрастващите като неизбежен атрибут на съзряването.
Тютюневата индустрия отдавна е изобличена в целенасоченото експлоатиране на изконния стремеж на младите да пораснат за превръщането им в бъдещи зависими клиенти до гроб.

Достъпът й до образователни програми е стриктно ограничен. За такъв достъп са зинали в момента от групичката за псевдо-свободен избор, заключават от коалицията.