На заседанието си следващата седмица Министерски съвет ще гласува кандидатурата на американският бизнесмен Алън Леви за почетен консул на България в Калифорния. Той е президент на компанията „Тишмън Интернешънъл", която ще участва в предстоящия конкурс за изграждането на логистичен център на „Летище София". Премиерът Сергей Станишев и членове на българската официална делегация в САЩ разговаряха на обяд с бизнесмена.

В Ню Йорк премиерът Сергей Станишев участва в церемонията по закриването на учебната година в средното училище за обучение по български език и литература, което днес бе кръстено „Христо Ботев". В него се обучават 55 ученици.

"Много е важно държавата да подкрепя усилията на българите зад граница да съхраняват и предават на децата си нашия език и култура", каза пред завършващите ученици и техните родители министър-председателят.

Той заяви и че сега, когато държавата е по-силна икономически, е важно да е по-активна в политиката си към сънародниците ни зад граница. Пример за подкрепа е осигуряването на учебни материали от страна на Министерството на образованието. Премиерът напомни, че през последните шест месеца правителството работи по новата си политика към българите, живеещи зад граница.

По време на тържеството завършващи пъврокласници разговаряха помежду си на английски, но се оказа, че заслужават удостоверенията си за обучение по български език и литература.

Премиерът е поканен на обяд от българите, живеещи в САЩ Теодор Василев и Дико Михов, които спонсорират различни инициативи в родината си, сред които и участието на български ученици в международни олимпиади.

По късно Сергей Станишев ще се срещне с българската общност в Ню Йорк.

Информацията е на Дарик радио.