Министър-председателят Сергей Станишев отпътува на тридневна официална визита в Съединените щати.

На 18 юни той ще се срещне с президента на САЩ Джордж Буш в Белия дом.

Анализатори коментират, че във Вашингтон българският премиер ще потърси подкрепа и признание за реформите, които се извършват в България.

Това става на фона на критиките от страна на ЕС, спрените пари по предприсъединителните ни фондове, както и предстоящия евродоклад за България, който не се очаква да бъде добър. 

Във водената от премиера Станишев делегация са министърът на външните работи Ивайло Калфин, министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров и министърът на отбраната Николай Цонев.

Утре - 15 юни, премиерът ще присъства на тържественото приключване на учебната година в българското училище "Христо Ботев" към Генералното ни консулство в Ню Йорк. По-късно той ще има среща с българската общност там.

На 16 юни, понеделник, премиерът ще открие инвестиционен форум в Харвард клуб в Ню Йорк. Участие в него се очаква да вземат над 150 представители на американския бизнес.

Външният министър Ивайло Калфин ще запознае гостите на форума с икономическите перспективи пред България и страните от региона. Акцент ще бъде общият политически и икономически климат у нас и възможностите за инвестиции в България.

Същия ден премиерът Сергей Станишев ще разговаря с изпълнителния директор на Американския еврейски комитет Дейвид Харис и ще разгледа историческите забележителности на старата американска столица Филаделфия, след което ще отпътува за Вашингтон.

На 17 юни в Международния център "Удроу Уилсън" във Вашингтон министър-председателят ще изнесе публична лекция, посветена на устойчивата роля на Балканите и Черноморския регион в системата на трансатлантическата сигурност.

Същия ден премиерът ще разговаря с министъра на вътрешната сигурност на САЩ Майкъл Чертоф, с министрите на отбраната Робърт Гейтс и на енергетиката Самюел Бодман, както и със заместник- министъра на търговията Джон Съливан.

В присъствието на премиера външният министър Ивайло Калфин и Майкъл Чертоф ще подпишат Междинно споразумение по въпросите на Програмата за безвизови пътувания.

По-късно министър-председателят ще се срещне на работен обяд с членове на Борда на директорите на Атлантическия съвет на САЩ и ще положи венец пред Паметника на незнайния воин в Арлингтън.

В последния ден на визитата си премиерът ще разговаря с президента на САЩ Джордж Буш. По-рано той ще се срещне с ръководството и членовете на Комисията по външни отношения на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, както и с конгресмена Джо Уилсън, съпредседател на групата за приятелство с България в Конгреса на САЩ.

Преди да отпътува от Вашингтон, министър-председателят ще разговаря и с председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси

След посещението в САЩ, премиерът Сергей Станишев ще отпътува за Брюксел, където ще участва в заключителния за словенското председателство на ЕС Европейския съвет.