Страните от Средиземноморието, включително и Египет, са застрашени от разрушително цунами в следващите три години. За това алармираха египетски и италиански учени.

Според данните им в района островите Крит, Родос и Кипър ще бъдат разтърсени от мощно земетресение, което ще бъде последвано от цунами, което ще потопи цели градове.

Професор Ахмед Али Бадуи, който е специалист по изучаването на сеизмологичните процеси в Научно-изследователния институт по астрономия и геофизика в Кайро, в хода на изучаването на земетресенията на планетата за последните 4 хиляди години специалистите са стигнали до извода, че в 21 от случаите Египет е пострадал много сериозно от цунами, последвало съответния трус. Само през 20 век на територията на страната са регистрирани 52 земетресения, чийто епицентър се е намирал в морето.

Изводите на експертите вече са внесени за обсъждане в правителството на Египет, като съвсем скоро ще бъде проведено извънредно заседание на Центъра за кризисни ситуации.

Последното мощно земетресение и последвалото го цунами, последиците от които белязаха живота на хиляди хора, бяха регистрирани в Япония на 11 март. По последни данни загинали са 14 300 човека. А над 11 000 се водят безследно изчезнали.

Днес японските власти започнаха мащабна операция по издирване на безследно изчезналите хора. Операция е третата поред от момента на земетресението. В нея участват 25 хиляди души. В помощ на японските военни и спасители са се включили и представители на американските въоръжени сили.

Цунамито доведе до сериозна авария в японската централа „Фукушима-1", където бяха повредени четири, от общо шест, ядрени реактора. Аварията доведе до изтичане на радиация, а зоната в радиус от 20 километра от централата бе закрита за посещения.