Японските власти започнаха мащабна операция по издирване на безследно изчезнали хора след разрушителното земетресение и последвалото го цунами, които удариха страната на 11 март, съобщава lenta.ru. Шест седмици след стихийните бедствия в неизвестност са 11 900 души.

Мащабната операция е третата поред от момента на земетресението. В нея участват 25 хиляди души. В помощ на японските военни и спасители са се включили и представители на американските въоръжени сили.

В рамките на двудневната операция, ще бъдат претърсени районите, които са най-силно засегнати от цунамито. Останки от трупове се търсят в заблатени местности.

Представител на 22-ри пехотен батальон на въоръжените сили на Япония отбеляза, че издирването на жертвите на цунамито е доста по-сложно от търсенето на хората, убити при земетресението. За целта на отрядите са дадени специални указания, както и техника за бързо изсушаване на потопените от водата участъци.

Поддръжката на операцията от въздуха се осигурява от 90 вертолета и самолета. В крайбрежните зони в операцията са се включили 50 кораба и над 100 водолаза.

Според последните данни в резултат на мощното земетресение с магнитуд от 9 по скалата на Рихтер и последвалото го цунами, чиято височина достигна 10 метра, са загинали 14 300 души. В предишните две издирвателни операции са намерени 50 загинали.

Цунамито доведе до сериозна авария в японската централа „Фукушима-1", където бяха повредени четири, от общо шест, ядрени реактора. Аварията доведе до изтичане на радиация, а зоната в радиус от 20 километра от централата бе закрита за посещения.