Това заседание на КНСН не мина без изразени граждански позиции под прозорците на президентската институция.

Докато членовете и поканените на Консултативния съвет по националната сигурност влизаха в сградата на "Дондуков 2", граждани опънаха транспаранти с послания: "България - сигурен и лоялен член на ЕС и НАТО", "Пълна и безусловна комуникация и лустрация" и "Стоп на Кремълската агресия".

Очаквано на срещата дойде и министърът на отбраната Николай Ненчев. "Строго охраняван" от пиар на РБ той отказа да отговори на журналистически въпроси. Протестът, който е под прозорците на президента по време на заседанието на КСНС е в негова подкрепа.

Тук не е Москва, а София, столицата на България, обявиха протестиращите в подкрепа на северноатлантическата идея. България е там, където мечтаеше Левски. Никога България няма да се върне в отровната прегръдка на Русия, смятат събралите се 60-70 души пред президентството.

Според Неделчо Илинчев, член на клуб „Атлантик", Георги Първанов е отправил провокация с искането си за уволнение на министъра на отбраната Николай Ненчев и министъра на външните работи Даниел Митов.

Причината за позицията на лидера на АБВ, според Илинчев, е, че Ненчев е привърженик на северноатлантическата идея.  "Ние сме член на НАТО и трябва да си останем там, а не да правим забежки към Москва, заяви той.

Пред президенството се развяват знамена на БЗНС, на ЕС, както и българския трибагреник. Протестиращите са издигнали и флаг на РФ, които заявиха подкрепата си за министър Ненчев още вчера. Според събралите се на протеста Атлантическия съюз е цивилизационният избор на България.

Протестът е силно охраняван, включително от жандармерия. В същото време ,докато Волен Сидеров все още не е пристигнал в президентството, се появи знаме на партия "Атака". Това разгневи протестиращите в подкрепа на Атлантическия съюз, които обявиха "За да има мир, волен в Сибир!" Прозвуча и друга реплика - „руска ти майчина", очевидно насочена към Волен Сидеров.

Путин е вреден за всички в Европа и е опасен за световния мир, обявиха на висок тон протестиращите.