Новият стар лидер на АБВ Георги Първанов обяви на провеждащата се в НДК Национална конференция на партията военния министър за слаб, външния - за вреден и енергийния - за безпомощен.

Още в началото на конференцията стана ясно, че Първанов печели убедително проведения вчера вътрешнопартиен вот за председател на АБВ.

"Аз повече от всеки друг съм искал и искам да минем в радикална опозиция, да извадим тези малцина наши представители от управлението", заяви Първанов.

Но защо да бъде махнат най-успешният министър, който направи толкова в социалната сфера, а да бъде оставен слабият министър на отбраната, вредният на външните работи и да се примирим с очевидната безпомощност в енергетиката, попита лидерът на АБВ. Той изтъкна, че в редиците на АБВ има политици, които могат много по-добре да ръководят. В същото време Първанов уточни, че нямат никакви претенции за разширяване на участието си във властта съгласно резултатите от изборите.

Първанов засегна парливата тема, свързана с отношенията на АБВ с ГЕРБ. По думите му в началото споразумението било пример за добра коалиционна култура. След настъпилите сътресения в коалицията, сега Първанов обяви официално, че диалогът се възвърнал, но дали това ще стане тенденция не може да прогнозира. По-скоро е скептик.

"Основният ми критерий за отношението ми към властта не е толкова динамиката и партньорството с управляващата коалиция, а ефективността в работата на кабинета", каза лидрът на АБВ. Дейността на министрите на отбраната и на външната политика не само ерозирала правителството, но е вредна, по думите му, за българите и стратегическите цели на страната. В МИЕ не се случва нищо, в енергетиката се инкасира загуба след загуба, а образованието се случват странни неща, според него.

В значителна част се е изчерпил лимитът на възможните управленски и политически компромиси на АБВ в коалицията. "Не мога да приема на нас да се гледа като на пето колело, като на своеобразен апендикс", категоричен е Първанов. Той опроверга критиките, които отнасяли за това, че стоят в управлението: "За разлика от други, ние здраво работим".

Ако грешките и провалите са били на АБВ, нямало нищо по-естествено от това да си съберат папките и да си тръгнат, да скъсат партньорското споразумение. Дефектите са в други сектори и затова по-логично е да поискаме ремонт на кабинета в слабите му страни, каза Първанов.

АБВ имала основание и самочувствие и трябва да го направи.

"Ако това не се случи, наистина ще се ерозира авторитетът на управлението и ще се губи авторитетът на държавата", предупреди той. Затова АБВ ще постави няколко ключови въпроса пред партньорите си: Дали ще бъде даден ход на социалните реформи или ще станат жертва на предизборни сметки? Дали ще се случат решителни промени в енергетиката, за които ще предложат план за действие?

"Трябва да направим паралелен анализ, успореден с работата на комисията за установяване на поразиите в енергетиката за години назад", коментира лидерът на АБВ. Първанов е недоволен, че ГЕРБ подарили ръководството на Комисията за енергетика на Патриотите, вместо на "инициатора в лицето на АБВ и по-важно на човека, който най-много разбира от тези неща - Кирил Цочев". Той изтъкна, че партията предприема успоредни действия в търсене на механизми за рестартиране на големите енергийни проекти.

Третият елемент, от който партията на президента няма да отстъпи, е контролът по изпълнението на договора за новия заем. АБВ е единствената, която контролира първите операции на министър Горанов по изпълнението на дълга, напомни Първанов и посочи, че са възразили срещу тези изтеглени на една стъпка 3,1 млрд. лв.

В АБВ сме широкоскроени, но не сме благотворителна организация, обяви Първанов по повод предстоящите местни избори. Няма да поощрят по места кандидати на партии, които на национално ниво имат враждебно отношение към АБВ. От "Позитано" са готови да приемат от АБВ широка подкрепа за кандидати, но не предлагат такава за АБВ. Първанов призна, че има добри идеи сред обявените от БСП стандарти за лява политика в местната власт. Той оценява позитивно платформите на БЗНС- Александър Стамболийски и Движение 21.

Стратегически за АБВ е по-добре да участва самостоятелно, защото по този начин отстоява идентичност. Но разпиляването на потенциала в лявото ще бъде загуба на стратегически инициативи, смята лидерът й. "Широката коалиция леви, ляво-центристки, патриотични, дават друг хоризонт - президентски, след това парламентарни избори", предвеща Първанов.

Много е важно АБВ да има структура във всяко населено място - към момента обаче е далеч от тази цел, според лидера на партията. "Във всяка община ще го постигнем до изборите, но във всяко населено място трудно", коментира Първанов.

Той каза, че му се губи информацията за политическите позиции и инициативи на структурите по места.

"Ако искаме АБВ да има бъдеще и като партия, и като коалиция, ние трябва да се утвърдим като фактор във всяка една община в повечето населени места", категоричен е Първанов. По думите му АБВ има доста предизвикателства и рискове в развитието си. На първо място - активната част от партията да бъде завладяна от конформизъм, което със сигурност ще доведе до обезличаване.

"Не създадохме АБВ, за да събираме трохите от трапезата на властта", коментира той. Партията на президента ще бъде все по-остро радикална и критична, не за да руши, а да преодолява  недъзите. Нейните представители са убедени, че трябва да бъдат катализатора на дебата в лявото пространство.

България да не става източник на враждебно отношение към Русия, призова Първанов.

Аз като президент бях човекът, който стоейки край телата на загиналите ни момчета в Кербала, трябваше да произнеса ключовата фраза: "Ние оставаме", напомни лидерът на АБВ като форма на солидарност. Сега, когато става въпрос за събитията, които засягат отношниятаа ни с Русия и други наши източни партньори, Първанов е на мнение, че не трябва да се допуска България да стане източник на враждебно отношение към Русия.

Трябва да поставим ясно, включително на референдум, въпроса за отпадане на санкциите, допълни той.

По повод годишнината ни от членството в ЕС, лидерът на АБВ призова "да помислим, драги сънародници къде е България днес в Европа". Той напомни, че през 2006 г. на прага на ЕС, България имаше тежестта и авторитета, мнението й се чуваше, когато ставаше въпрос за енергийната политика, за разширяването на Западните Балкани, а днес ние сме в периферията.

България днес е болният човек на Европа, според него.

По-рано стана ясно, че на вота за Първанов са гласували 10 748 членове. Той е подкрепен от 14 745 симпатизанти. 398 гласа има за Стелян Стефанов и 314 членове са подкрепили Трендафил Величков.

Левицата в България е в дълбока криза, призна Калфин
Още...

Приятно изненадан съм от резултатите, заяви лидерът на АБВ Георги Първанов веднага, след като бе обявена волята на симпатизантите и членовете на партията. Той е доволен от високата избирателна активност, въпреки че не е имало нито един клип или плакат.

Вчера членовете на партията имаха право да упражнят глас в секции в партийните клубове или по електронен път. В надпреварата се включиха трима кандидати - президентът на България (2002-2012) и настоящ лидер на партията Георги Първанов, областният управител на Пазарджик Трендафил Величков и председателят на общинската организация на партията в Русе Стелиян Стефанов.

Оставаме в управлението, но критични, намекна Първанов
Още...

Изборът се наложи, след като настоящият лидер на АБВ Георги Първанов подаде оставка, тъй като не се съгласи, че депутатите му подкрепиха последния държавен заем в размер на 16 млрд. лв.

Резултатите бяха обявени от председателя на Националната изборна комисия Веселка Вачева. АБВ е първата политическа сила, въвела електронно пряко гласуване в България.

Гласуването се е провело в 215 общини - в 1613 мобилни и 360 стационарни секции. Включили са се симпатизанти в Австрия, Великобритания, Индонезия, Белгия, Италия, Македония, Русия и Турция. В някои общини имаме за последните дни ръст на броя членове, в сравнение с регистрираните.

Оставката на Първанов като лидер на АБВ през март нанесла удар на структурите
Още...

При 94% обработени протоколи, Вачева определи като оптимистично, че 27 471 души са дали своя глас като членове или симпатизанти на АБВ. 11 486 от тях са гласувалите членове и 15 985 са симпатизанти.

АБВ показа своята способност да мобилизира подкрепящите я хора и членовете, посочи тя. Ценностната система на българина не е корозирала, доказали от АБВ.