Временният президент на Украйна Олександър Турчинов подписа указ за начало на антитерористична операция в Източна Украйна, съобщават ИТАР-ТАСС и РБК.

Указът се нарича "За неотложни мерки по ликвидирането на терористичната заплаха и запазването на териториалната цялост на Украйна". Той въвежда в действие решението на Съвета за национална сигурност и отбрана от 13 април. Контролът за изпълнението му се възлага на секретаря на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНСО) на Украйна Андрий Парубий.

Текстът на указа е публикуван на сайта на президента. Той влиза в сила от деня на публикуването му.

РИА „Новости" съобщава, позовавайки се на източник от правоохранителните структури на Украйна, че оперативният щаб по провеждането на спецоперацията е оглавен от самия Турчинов. Оперативните решения ще се приемат от Парубий и шефа на Службата за сигурност на Украйна Валентин Наливайченко. Подразделенията към службата, милицията и военните части, участващи в операцията, ще бъдат подчинени на зам.шефа на Службата за сигурност на Украйна Василий Крутов.

Вчера Турчинов обяви, че в операцията ще участват и Въоръжените сили на Украйна.

Турчинов заяви днес, че е готов да внесе въпроса за провеждане на референдум за държавното устройство на Украйна. По-рано той подписа указ, според който в течение на три месеца в Украйна да бъде проведена реформа в местното самоуправление и като цяло да се децентрализира властта.