Временният президент на Украйна Олександър Турчинов не изключва възможността за провеждане на национален референдум за държавното устройство на страната едновременно с президентските избори през май, съобщават руски медии.

Не сме против референдум", каза той в началото на заседание на Помирителната комисия във Върховната рада, на която участват правителствени лица и лидерите на парламентарните фракции.

"Убеден съм, че на подобен референдум, решение за който би могъл да вземе парламентът, огромното мнозинство украинци биха се изказали за единна, унитарна Украйна", поясни той Турчинов.

Предполагаеми руски войски се разгръщат в Славянск
Още...

Той изрази надежда, че в близко време ще бъде напълно урегулирана ситуацията в Източна Украйна. Турчинов подчерта, че антитерористичната операция с армията ще започне скоро в Донецка област.

По-късно Турчинов обяви, цитиран от ИТАР-ТАСС, че няма да бъде използвана сила срещу мирни граждани.

"Никога не е използвана и няма да бъде използвана сила срещу мирни граждани", поясни той, подчертавайки, че ще се използва сила само срещу хора, които носят оръжия.

Турчинов допълни, че органите на милицията в източните райони ще бъдат напълно обновени чрез привличане в тях на "украински патриоти".

Стана ясно също, че временният президент е призовал за изпращане на умиротворителни сили на ООН в Източна Украйна, където проруски сепаратисти са окупирали административни сгради в близо 10 града, съобщава АП.

В телефонен разговор с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, Турчинов е предложил „антитерористичната операция" да се проведе съвместно със силите на реда на Украйна и миротворци на ООН, според информация, публикувана на сайта на президента.

По информация на "Ройтерс", след изтичането на срока на ултиматума, сепаратистите не дават никакви признаци, че ще изпълнят повелите на украинските власти за предаване на оръжието.

ИТАР-ТАСС съобщи по-късно, че Турчинов е подписал указа за началото на спецоперацията в Източна Украйна.

Турчинов издаде указ за операция срещу югоизтока на Украйна
Още...

В същото време стана ясно, че най-малко 100 проруски демонстранти са атакували сгради на милицията в Горловка.

През последните седмици проруснаци в Донецк, Харков и Луганск поискаха провеждане на референдум за статута на регионите. В събота протестите се разпространиха в още няколко града в Донецка област - Славянск, Мариупол, Енакиево и Краматорск. Редица административни сгради са блокирани.

Вчера Турчинов обяви, че протестиращите трябва да предадат оръжията си и да отблокират административните сгради до 10 часа тази сутрин московско време. Протестиращите в Донецка област заявяват, че нямат намерение да освобождават сградите. Киев предупреди, че ще изпрати антитерористични части.

Междувременно външният министър на Русия Сергей Лавров заяви, че Москва не е заинтересована от дестабилизиране на ситуацията в Украйна.

Той подчерта, че в Украйна няма никакви руски агенти, нито от ГРУ, нито от ФСБ.

„Ние не се намесваме във вътрешните дела на Украйна", каза той.

По думите му все още няма отговор от страна на Запада по отношение на намерението на Киев да използва армията срещу протестиращите в Югоизточна Украйна.

Лицемерието на Запада около Украйна излиза вече извън граници, смята той, допълвайки, че тези, които поощряват действията на Киев за използване на сила срещу протестиращите трябва да бъдат подведени под отговорност.

Лавров бе категоричен, че Вашингтон не е успял да излезе с разумна аргументация по отношение извънредната визита на шефа на ЦРУ Джон Бренън в Киев в събота вечерта.

В същото време говорител на германското правителство съобщи, че външните министри на ЕС ще обсъдят дали да наложат трети пакет от санкции срещу Русия.

Русия може да играе роля в случващото се в Източна Украйна, допълни представителят.

Външният министър на Великобритания Уилям Хейг заяви, че трябва да бъдат наложени допълнителни санкции в отговор на поведението на Русия в Източна Украйна.

В Люксембург френският външен министър Лоран Фабиюс каза, че външните министри на ЕС могат, ако е необходимо, да проведат среща следващата седмица, на която да приемат нови санкции срещу Русия.