Водещи български учени от институтите на БАН се обявиха в подкрепа на Софийския университет в спора му с Министерството на културата за ботаническата градина в Балчик.  

Припомняме, след като Върховният касационен съд и Върховният административен съд окончателно потвърдиха правото на СУ „Св. Климент Охридски" да стопанисва и управлява цялата площ на ботаническата градина, МК отново прави опит за преразглеждане на казуса.

„Научната биологична общност посрещна с тревога агресивната политика на Министерството на културата срещу СУ „Св. Климент Охридски" във връзка с ботаническата градина в гр. Балчик."

Това се казва в отворено писмо на учените до президента Георги Първанов, с копия до министър-председателя Сергей Станишев и министъра на образованието и науката Даниел Вълчев.

„Непонятни за нас, хората на науката, остават опитите на министъра на културата да принизи делото на един от най-видните учени-ботаници академик Даки Йорданов, създател на Университетската ботаническа градина - гр. Балчик.  Прави се и опит да бъде омаловажена ролята на една ботаническа градина като център за наука, образование и опазване на растителното биоразнообразие, като се свежда до „опитно поле и разсаднник за цветя". - се казва още в писмото.

Учените припомнят, че Университетската ботаническа градина е удостоена с орден „Кирил и Методий" за „принос в науката и образованието, а не за поддържане на зелените площи на почивната станция на Министерството на културата".     

 „Сред нас има съвременници на създаването на ботаническата градина и можем ясно да заявим: Софийският университет, със своя научен потенциал, под ръководството на тогавашния Ректор - ботаника акад. Даки  Йорданов, създаде върху запустелия терен на парка на бившата лятна резиденция Университетска ботаническа градина." - подчертават учените.

Градината в Балчик е член на Световния съвет на ботаническите градини и Спасителен център за редки и застрашени видове.

„Ние категорично настояваме Софийският университет да опази своята автономия и научно достояние", се казва в заключение в писмото.

То е подписано от директора на Института по ботаника д.б.н. Димитър Пеев, директора на Института по невробиология д-р Любомир Казаков, директора на Института по експериментална патология и паразитология д.б.н. Илия Банков, директора на Централната лаборатория по обща екология д-р Нешо Чипев, акад. Васил Големански от Института по зоология, зам.-директора на Института по зоология д-р Параскева Михайлова, директора на Националния природонаучен музей д-р Алекси Попов, ст. н. с. Петър Берон, акад. Камен Куманов от Института по биофизика, зам.-директора на Института по зоология на растенията д.б.н. Климентина  Демиревска, главния научен секретар на БАН чл. кор. Александър Попов, председателя на Отделението по природоматематически и инженерни науки при събранието на академиците и член-кореспондентите на БАН акад. Тодор Николов, председателя на Българското ботаническо дружество д.б.н. Добрина Темнискова.