Във връзка с твърденията на министъра на културата Стефан Данаилов пред вестник „Труд", че три съдебни инстанции са отхвърлили исканията на Софийския университет за правото ма да стопанисва ботаническата градина в Балчик, от висшето училище отхвърлиха твърденията на министъра като абсолютна лъжа.

Министерството на културата не е спечелило делата във Върховния касационен съд и във Върховния административен съд, а ги е загубило. Във всички техни решения се потвърждават правата на СУ „Св. Климент Охридски" върху Ботаническата градина в гр. Балчик в пълния й обем." - заяви д-р Красимир Косев, директор на университетските ботанически градини.

В полза на Университета има издадени 5 изпълнителни листа, а на 20 юли 2007 г. Висшето училилще беше въведено от съдия-изпълнител във владение на две помещения в Ботаническата градина в Балчик, заемани дотогава незаконно от комплекс„Двореца".

Решенията на върховните съдилища са обществено достояние и могат да бъдат прочетени дори от министъра на културата - особено като се има предвид, че определени решения на ВАС се публикуват в Държавен вестник." - категорични са от ръководството на СУ.

Междувременно твърдението на министър Данаилов, че има заповед на министъра на финансите от 1992 г., предоставяща на МК безвъзмездно право на ползване на градината, не е подкрепено с пред съдебните инстанции с легитимен документ, подчертаха от висшето училище. Юристите на министерството са се позовали на ксерокопие от факс до кмета на Балчик, което е отхвърлено от съда, тъй като подобен документ не е намерен нито в Министерството на финансите, нито в §Централния държавен архив.

От Университета определиха като наглост претенциите на културния министър, че защитава ценен паметник на културата, при положение, че всички толкова „ценни" от културна гледна точка сгради са „превърнати в хотели и кръчми и навсякъде са пръснати сергии, предлагащи сувенири от цял свят със съмнителна културна стойност".

Странно е според ръководството на висшето училище желанието на Стефан Данаилов за възстановяване на автентичността от времето на румънската кралица и възхвалата на нейната личност, която се свързва с доста мрачни страници от Българската история.

„Може би от Министерството на културата не са чели учебниците за българските училища в Балчик от времето на Румънското владичество: „Моята родина е Румъния. Моят крал е крал Михай"- коментираха от СУ.

Красимир Косев подчерта, че със заповед № XVI-1426 от 27.07.1955 е

създаден филиал в Балчик на Университетската ботаническа градина при СУ „Св. Климент Охридски", а не на някаква градина изобщо, както е според министър Данаилов.

Лъжа е и това, че Министерството на културата е подпомагало финансово ботаническата градина, заявиха от Софийския университет. Нещо повече - комплексът „Двореца" е осъден да изплати на Софийския университет общата сума от 300 000 лева, която до момента не е издължена.

Като лъжа от Университета определиха и твърдението, че академик Даки Йорданов е създал градината на територията на 11-те декара, където сега са разсадникът и оранжерията, Известният учен не е създал помощните терени, а същинската, парковата част на ботаническата градина, където е разположил и прочутата кактусова колекция.

Кактусовата колекция, втора по рода си в Европа след тази в Монако, не е била никога експонирана в стопанския двор, а в парковата част на обекта, поясни д-р Косев.

Като поредна лъжа от Университета определиха твърдението на Данаилов, че има сключен договор между МК и Лесотехническия университет за „грижа за дендрариума".

Твърдението веднага беше опровергано от ректора на Лесотехническия университет - проф. Нино Нинов, на съвместна пресконференция с Ректора на Софийския университет проф. Боян Биолчев.