Папа Франциск се срещна с вселенския патриарх Вартоломей по време на тридневното си посещение в Турция, предадоха световните информационни агенции.

Двамата проведоха обща молитва в църквата "Св. Георги" в Истанбул. Двамата произнесоха молитвата "Отче наш" на латински, след което папата целуна ръката на Вселенския патриарх.

Срещата между двамата преди церемонията бе при закрити врата, но се очаква да бъде направено общо изявление.

Преди това, се помоли мълчаливо редом със старши ислямски духовник в Синята джамия в Истанбул, като жест за междурелигиозната хармония в страната, заобиколена от конфликтите в Сирия и Ирак.

Припомняме, вчера Светият Отец започна първата си визита в Турция с цел изграждане на мостове между исляма и подкрепата за християнското малцинство в Близкия изток.

 

Вчера той заяви, че борбата с глада и бедността, а не просто военната намеса сама по себе си, е ключов фактор за възпирането на заплахата, която представлява „Ислямска държава".

В програмата му са включени посещения в културни исторически обекти от византийско и османско време.

Тази обиколка не е толкова спорна в сравнение с последната визита на бившия папа Бенедикт XVI в Турция през 2006 година, който преди посещението използва антиислямска риторика.