Папа Франциск започва първата си визита в Турция днес с цел изграждане на мостове между исляма и подкрепата за християнското малцинство в Близкия изток, съобщава „Франс прес".

Папата ще прекара първия си от трите дни в Турция в столицата Анкара, където ще проведе разговори с президента Реджеп Ердоган. 77-годишният аржентински папа ще посети  Истанбул в събота и неделя, където ще се отбие в културни исторически обекти от византийско и османско време. Ще разговаря и с Константинополския патриарх Вартоломей I.

Тази обиколка не е толкова спорна в сравнение с последната визита на бившия папа Бенедикт XVI в Турция през 2006 година, който преди посещението използва антиислямска риторика.

Очаква се турските власти да предприемат изключителни мерки за сигурност. 2 700 полицаи са ангажирани в Анкара, а в Истанбул до 7 хиляди във връзка с обезпечаването на сигурността на папа Франциск.

Особено внимание ще бъде насочено по време на посещението на джамията „Султан Ахмед" от папата.

В Турция има около 80 хиляди християни от общо 75-милионното население.

До момента Турция е посещавана от трима папи: Бенедикт XVI през 2006 година, Йоан Павел II през 1979 година и Павел VI през 1967 година.