Община Перник да поеме нов краткосрочен дълг от 5 млн. лв. под формата на временен безлихвен кредит от централния бюджет. Това е решил на извънредно заседание днес Общинският съвет.

Според мнозинството съветници заемът е жизненоспасяващ за по-нататъшното функциониране на общината. Още миналата седмица беше обявено, че общината няма пари за заплащане на основни дейности като почистване и улично осветление, дейностите в детските градини и яслите и др.
Също така миналата седмица за втори път от началото на годината ЧЕЗ електроразпределение спря тока на градския тролейбусен транспорт заради неплатени задължения.

Кредитният рейтинг на община Перник е под точката на замръзване, заяви кметът Иван Иванов. По думите му няма банкова институция, която да й даде и 1 лв. кредит.

Единственото спасение, за да не се блокира работата на общината, е заем от републиканския бюджет.

На 15,5 млн. лв. възлизат задълженията на община Перник, а проблемите датират от 1999 г., когато данък общ доход на големите данъкоплатци е прехвърлен от общинския в републиканския бюджет. Оттогава е периодичното натрупване на дългове.

Припомняме, в края на миналата година Общинският съвет гласува овърдрафт 500 000 лв., за февруари бе осигурен банков кредит на стойност 1 млн. лв., в края на миналата година община Перник получи безлихвен заем от централния бюджет на стойност 2,2 млн. лв.

Според председателят на Общинския съвет Милан Миланов трябва да бъдат направени
болезнени промени в администрацията и финансирането на допълнителни дейности, за да се подпомогне стабилизирането на общината.

Представителката на КНСБ в общинската фирма "Тролейбусен транспорт" Татяна Никифорова заяви, че ако в тридневен срок не бъдат предприети мерки за спасяването дружеството колективът ще излезе на улицата и ще организира гражданско неподчинение с всички позволени от закона средства.

Повод за острата реакция на работещите във фирмата бе отпадането от дневния ред на днешната сесия на оздравителния план, предложен от управителя на фирмата. Тролеите в Перник не вървят от седем дни.