Община Перник да поеме нов краткосрочен дълг под формата на временен безлихвен кредит от централния бюджет. Това предлага кметът Иван Иванов, а предложението е изпратено за съгласуване в Общинския съвет.

В края на миналата година Общинският съвет гласува овърдрафт 500 000 лв., за февруари бе осигурен банков кредит на стойност 1 млн. лв., в края на миналата година община Перник получи безлихвен заем от централния бюджет на стойност 2,2 млн. лв.

Иван Иванов мотивира искането с изключително тежкото финансово състояние на общината, което я поставя в невъзможност да изпълнява основните си дейности - плащане на задълженията за сметосъбиране и поддържане на обществените територии, улично осветление, издръжка на детските градини и яслите, поддържане на инфраструктурата и други неотложни разходи.

Припомняме, вчера за втори път от началото на годината ЧЕЗ спира тока на тролейбусния транспорт заради неизплатени задължения.

Просрочените задължения на община Перник в края на февруари са 11 835 345 лева. Задълженията към НАП са над 3,6 млн. лв., от които 800 000 лв. лихви от 2010 г. и се очаква скоро да надхвърлят обезпеченията с имоти - общинска собственост.

Спешно са необходими средства за изплащане на сумите по наложените от частни съдебни изпълнители запори на банковите сметки, които сега възлизат на 1 256 067 лв., както и за изпълнение на подписаните с фирмите и НАП споразумения за разсрочено плащане на просрочените задължения.

Максималният размер на новия дълг се предлага да бъде 5 млн. лева.