Световните лидери веднага реагираха на новината за смъртта на дългогодишния венецуелски лидер Уго Чавес, съобщи РИА Новости.

Той бе силна и в разрез с общоприетото личност, която гледаше към бъдещето и винаги си поставяше най-високите стандарти", заявява руският президент Владимир Путин в съболезнователно съобщение на Кремъл до венецуелския народ.

Путин добави, че е уверен, че венецуелският народ ще успее да преодолее „изпитанието" след смъртта на Чавес и ще продължи да изгражда „силна, независима и просперираща" нация.

Отношенията между Русия и Венецуела процъфтяваха под управлението на Чавес - 14-годишното му управление доведе до редица постигнати оръжейни споразумения с Москва и силно партньорство.

Руският премиер Дмитрий Медведев изтъкна, че Чавес е пожертвал живота си в борбата за „справедливост и равенство".

Споделяме болката за вашата загуба - винаги ще си спомняме този чудесен човек, патриот и гражданин", изтъкна той в съболезнователно съобщение до венецуелския народ.

За разлика от руските лидери Барак Обама бе по-хладен в съболезнователното си послание до Венецуела.

В този критичен момент, предизвикан от смъртта на президента Уго Чавес, САЩ потвърждават подкрепата си към венецуелския народ и интересът си към развиване на конструктивни отношения с венецуелското правителство", изтъкна Обама.

Докато Венецуела започва нова страница от историята си, САЩ остават ангажирани с политиките да проповядват демократични принципи, върховенство на закона и уважение на човешките права", добави той.

Бившият американски президент Джими Картър заяви, че Чавес ще остане в историята „за смелото отстояване на автономия и независимост на латиноамериканските правителства".

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун изрази своите съболезнования към „семейството на Чавес и венецуелския народ".

Британският външен министър Уилям Хейг заяви: „Тъжно ми е да науча за смъртта на президента Уго Чавес днес. Като президент на Венецуела през последните 14 години той остави незабравим отпечатък върху страната си и по света".

Кубинското правителство обяви в съобщение, че Чавес е „стоял до Фидел (Кастро) като истински син". Кубинското правителство на Раул Кастро обяви двудневен национален траур и нареди знамето на страната да бъде спуснато на половина.

Тази смърт трябва да изпълни всички хора от Латинска и Централна Америка с тъга. Уго Чавес без съмнение бе лидер, отдал се на своята държава и на развитието на народите в Латинска Америка", заяви президентът на Бразилия Дилма Русеф.

Тя описа Чавес като „велик лидер, непоправима загуба и преди всичко приятел на Бразилия".

Президентът на Боливия Ево Моралес, един от най-близките и лоялни съюзници на Чавес, обяви, че „Чавес е повече жив от когато и да е било".

„Чавес ще продължи да бъде вдъхновение за всички хора, които се борят за свободата си", изтъкна той в телевизионно обръщение. „Чавес винаги ще бъде представляван във всички региони по света и във всички социални прослойки. Уго Чавес винаги ще бъде с нас, ще ни придружава", подчерта Моралес.

Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад изпрати съболезнования.

Уго Чавес е символ и наследник на всички смели и славни, както и тъжни моменти от историята на страните от Латинска Америка. Той бе проява на свободния дух на потиснатите хора в тези държави и всички потискани народи по света. Той е скрипецът на всички борци против колонизацията и пионер на приятелството между народите", каза Ахмадинеджад.

Сряда е обявен ден на траур в Иран и Ахмадинеджад се очаква да присъства на погребението на Чавес, което е запланувано за петък.

Президентът на Аржентина Кристина Фернандес обяви тридневен траур. Тя и президентът на Уругвай Хосе Мухика ще пътуват за Венецуела за погребението.

Говорителят на президента на Никарагуа заяви, че Чавес е „един от мъртвите хора, които никога няма да умрат".

Припомняме, Уго Чавес почина на 58-годишна възраст след двегодишна борба с рака.