Аз съм последният, който иска да репресира медията, заяви лидерът на „Атака" Волен Сидеров по време на съвместна пресконференция с ген. директор на БНР Валерий Тодоров.

Не искам да водя война с медиите, категоричен е Сидеров, допълвайки, че самият той е заел позиция на самоотбрана.

Лидерът на атакистите изтъкна, че винаги е давал подкрепата си за това да няма намеса в свободата на словото и допълни, че напълно разбира журналистическата гилдия, когато реагира с висока чувствителност - стига да има опасност от застрашаване свободата на словото.

По-рано днес:
Борисов даде рамо на Сидеров за скандала с радиото.
Още...

Сидеров заяви, че се е включил в предаването на живо, тъй е бил направен неуместен аналог между два случая - побоя в Кърджали и този над евродепутата Димитър Стоянов през 2008 г.

Знам, че при журналистите има един скепсис към политиците и напълно разбира реакцията, заяви Сидеров.

Той поясни, че по време на включването си в ефир е имал предвид, че трябва да бъде изградена една регулация за регламентиране на свободата на словото, а не регулация, която ще ограничава тази свобода.

По думите му декларацията, около която се обединяват журналисти от националното радио е реакция на две-три изречения, които той споменава за новия закон.

„Атака" не вижда закона като закон за кадруване в една или друга медия, заяви категорично лидерът на партията и посочи, че недобрата прецизност в изказването е станало причина за неразбиране на думите му и последвалата реакция.

Сидеров увери, че партията му не подготвя репресивни или дискриминиращи текстове и обясни, че работна група ще изготвя новия закон.

Той посочи, че застава зад идеята, че не трябва да има политически назначения в медиите и обясни, че няма да съди водещата на предаването, като се извини, че е реагирал прибързано.

Генералният директор на БНР от своя страна заяви, че няма връзка между недоразумението в ефира на БНР и изказването на Сидеров, което визира подготовката на новия закон за радиото и телевизията.

Самият Тодоров подчерта, че е получил уверение лично от премиера Борисов, че никой не е бил подлаган на политически натиск и няма опит да се упражни политическа воля за новия закон.

Тодоров посочи, че няколко пъти е прослушал записа и е установил, че водещата Диана Янкулова е дала възможност за изказване на всички страни в разговора.

По думите му Янкулова действително е работила като PR в кабинета на бившия вътрешен министър Михаил Миков. Тодоров подчерта, че в радиото работят и други журналисти, които преди това са били свързани с дадена политическа сила.

Той посъветва всички журналисти, които са работили за даден кабинет да бъдат много самовзискателни и напълно безпристрастни.

Тодоров е категоричен, че не са накърнени основни професионални принципи в журналистиката и призова да се прекратят спекулациите по темата.

По думите му изказването на Сидеров в ефир също търпи упрек. Той обаче допълни, че има случаи, в които границата между думи и намерения е много тънка.