Има политическо назначение в БНР на бившия шеф на пресцентъра на МВР по времето на Михаил Миков от БСП, категоричен е премиерът Бойко Борисов.

Това е явен конфликт на интереси, подчерта той и поясни: „Пресцентърът обслужва правенето на политиката на съответния министър и когато на този журналист му дадеш да води предаване по същия ресор, по същата тема е конфликт на интереси".

Борисов е категоричен, че има политическо назначение на БСП в националното радио.
По този въпрос, непосредствено преди парламентарния контрол, лидерът на „Атака" Волен Сидеров направи декларация от парламентарната трибуна.

Той заяви, че някои медии разпространяват тенденциозна информация, че е заплашил с чистка журналистите в БНР и заяви, че подобни твърдения са манипулативни.

Припомняме, става въпрос за водещата в БНР Дияна Янкулова, която бе пресаташе на МВР по времето на Михаил Миков и след края на мандата на Миков се върна отново в радиото.
По време на участие в нейно предаване тази седмица лидерът на Атака Волен Сидеров заяви, че в БНР няма никаква промяна от 10 ноември насам, но тя ще настъпи с подготвяния нов Закон за радиото и телевизията.

Според партия "Атака" Сидеров е бил провокиран от тенденциозното представяне от Янкулова и на случая в Кърджали и на инцидента с евродепутата Димитър Стоянов преди две години. 

Междувременно журналистите от „Хоризонт" са изпратили декларация до парламента, визираща изявленията на Сидеров.

БСП също взе отношение по скандала.

Заплахи за уволнение, политически натиск и атаки бележат отношението на политици към медии и към отделни журналисти, алармираха с декларация от парламентарната трибуна депутатите от Левицата.

Не за първи път зад етикета на загриженост за чистотата на ефира се прокрадват намерения за промени в регулаторната рамка, привкус на цензора, заяви Ангел Найденов.

Той добави, че не е учудващо, че основен източник на заплахите е Волен Сидеров, който заявил в пряко предаване, че ще прочисти БНР.

По думите на Найденов подготвяния нов закон за радиото и телевизията вероятно цели да направи обществените медии по-послушни и безкритични.

ПГ на Коалиция на България призова всички депутати да се разграничат и да отхвърлят изявления, съдържащи заплахи и натиск към журналисти и медии.

Депутатите от БСП настояват парламентарната комисия по култура, медии и гражданско общество да подготви и внесе обща позиция, че парламентът няма да позволи този закон да се превърне в инструмент за саморазправа с журналисти и медии.