Управителят на Българска народна банка (БНБ) Иван Искров подаде оставка, която веднага бе гласувана и приета от парламента.

В дневния ред на парламента бе включено гласуване оставката на подуправителя на БНБ Николай Неновски, но преди началото на заседанието председателят на Народното събрание Цецка Цачева съобщи за молбата на Искров.

По-късно обаче (виж по-долу) стана ясно, че ГЕРБ издигат кандидатурата на Искров за още един мандат.

Иначе със 144 гласа „за" депутатите приеха оставката на Искров.
Отстранен от длъжност е и подуправителят на БНБ Николай Неновски.

59 депутати гласуваха против.

Точката за отмяна на назначението на Неновски за подуправител на БНБ бе включена в дневния ред на знешното заседание.

Преди това обаче Цецка Цачева - председател на парламента прочете писменото искане на Иван Искров да бъде отстранен от длъжността.

Отстраняването на Искров и Неновски бе гласувано заедно.

108 депутати от ГЕРБ подкрепиха решението. Към тях се присъединиха 19 гласа от „Атака" и 12 от „Синята коалиция" и 7 от „РЗС".

Против гласуваха 28 представители на „Коалиция за България" и 31 от „ДПС".
Румен Овчаров се обяви срещу предложението на бюджетната комисия за отмяната на назначението на Неновски.

Трус в банковата система, прогнозира бившият премиер Сергей Станишев след оставките на Искров и Неновски.
Още...

Въвежда се прецедент, с който отменяте назначението на ключови фигури, изтъкна той и подчерта, че Иван Искров е достоен човек. Според Овчаров заплашена е финансовата стабилност на България.

БНБ ще се окаже както без подуправител така и без управител, предупреди Овчаров.

Искра Фидосова от ГЕРБ заяви от своя страна, че когато е подготвян проект на това решение - освобождаването на Неновски, от ГЕРБ са се водили изцяло от законовите норми.

Господин Искров продължава да изпълнява длъжността управител на БНБ до 10 октомври 2009 година - когато официално изтича мандатът му.
Няма драма, няма проблем", категорична бе Фидосова.

По-късно обаче стана ясно, че най-вероятно ГЕРБ ще издигнат кандидатурата на Искров за нов мандат като шеф на БНБ.
Това се разбра от изказванията на Менда Стоянова, шеф на бюджетната комисия и члена й Стоян Мавродиев.

Александър Урумов
Решението на управителя на банката не е емоционално. Той е готов да управлява още един мандат, ако новото Народно събрание го номинира и избере да ръководи централната ни банка. 
                       Още...

„Оставката на г-н Искров беше извън дневния ред на днешното пленарно заседание, така че, в този смисъл беше изненадващо за цялото Народно събрание", коментира ситуацията  Мавродиев.
Предполагам, че това е лично решение на г-н Искров, заяви още той.

Менда Стоянова обясни от своя страна, че има вероятност Иван Искров да получи подкрепата на ГЕРБ за управител на БНБ.

Час и половина по-късно в кулоарите на парламента Стоян Мавродиев заяви, че следващата сряда, когато е пленарното заседание на НС ГЕРБ ще внесат като точка от дневния ред избора на Иван Искров за управител на БНБ.

Междувременно тази възможност бе потвърдена и от изказване на самия Искров, който заявява, че е готов да управлява още един мандат, ако новото Народно събрание го номинира и избере.

Малко след това се разбра, че в деловодството на парламента е внесено предложение на ГЕРБ Иван Искров да бъде преизбран за управител на Българската народна банка с мандат до 2015 г.

Припомняме, че Иван Искорв беше преизбран за управител на БНБ от предишното мнозинство, като процедурата по назначаването му породи много юридически спорове. Това стана тъй като парламентът гласува той да поемв БНБ за втори пореден път един месец преди законоустановения срок за тази процедура.