На свое извънредно заседание парламентарната бюджетна комисия реши да бъде отменено назначението на Николай Неновски за подуправител на БНБ и за ръководител на отдел "Емисионен".
Членовете на комисията по бюджет и финанси приеха предложението за отстраняването на Неновски с 15 гласа "за", 2-ма "против" и 2-ма "въздържал се".

Изготвено е проекторешение на комисията, което предстои да бъде внесено за разглеждане и гласуване в пленарна зала.

Мотивите са, че Неновски е избран преди да изтече мандатът на предшественика му Цветан Манчев.
По закон мандатът на Манчев изтича на 22 октомври 2009 година, а Неновски е избран на 29 май 2009 година.

Вносителят на предложението за отмяна на назначението, депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова, изтъкна, че по същия начин предсрочно е избран за нов мандат и настоящият шеф на БНБ Иван Искров.

Предстои Народното събрание да гласува проекторешението. Ако парламентът отмени предишното решение, прието на 29 май 2009 г., управителят на БНБ има седемдневен срок да предложи друга кандидатура за подуправител.

Припомняме, предложението за назначението на Неновски бе направено от самия Иван Искров.
Той бе избран от 40-тото НС със 113 гласа "за", 6 "против" и 0 "въздържали се".

Николай Неновски е член на Управителния съвет на БНБ от 11 юни 2002 г. През периода 1995 - 2002 г. работи последователно като експерт и началник- отдел "Парични и финансови анализи" в Българската народна банка.

Стоян Мавродиев

Освен това днес депутатите решиха да възложат на Сметната палата да направи одит за това, какви са разходите на Министерски съвет от централния бюджет за 2009 година.

Според вносителите на това предложение Димитър Главчев и Стоян Мавродиев от ГЕРБ одитът би дал отговор за реалното състояние на разходите на МС.

Няма никакви политически мотиви, коментира Стоян Мавродиев.

В началото на заседанието депутатите се запознаха един с друг, тъй като, както посочи Менда Стоянова, те все още не се познават.