Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство за умишлена безстопанственост срещу квесторите в Корпоративна търговска банка (КТБ) - Елена Костадинчев и Станислав Лютов.

Разследването срещу тях е за това, че в качеството им на квестори умишлено не са положили достатъчни грижи  във връзка с възложената им работа - запазване на повереното им имущество на КТБ. От това са последвали значителни щети за банката, престъплението е в особено големи размери и представлява особено тежък случай.

Разследването ще се проведе от следовател от Следствения отдел на Софийската градска прокуратура.

Разпоредено е да се установят всички договори, сключени с банката при преференциален лихвен процент и изплатените суми по тях, в нарушение на реда за удовлетворяване на кредиторите, предвиден в Закона за банковата несъстоятелност.

Ще се разпитат като свидетели депозантите, получили средства от привилегированите депозити и всички длъжностни лица, имащи отношение към този процес. По досъдебното производство ще се изиска цялостната документация, отнасяща се до освобождаването на средства по договорите и самите договори.

Възложено е назначаване на съдебно-финансова експертиза.

Припомняме, премиерът Бойко Борисов обвини двамата квестори, че в последните си работни дни са преправили над хиляда договора с преференциална лихва. Те са били оформени като стандартни, за да може сумите по тях да бъдат изплатени от Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), което е незаконно. От тези действия фондът е загубил около 100 млн. евро, изчисли премиерът.

Костадинчев и Лютов се защитиха след изявленията на Борисов, като изтъкнаха, че за целия период на тяхното управление като квестори на КТБ били работили изключително и само в рамките на законовите предписания и в изпълнение на указанията на надзорните им институции - ФГВБ и БНБ, като този начин на работа правел самоволните действия невъзможни.