Действията на синдиците на КТБ не са срещу няколко камери или срещу една медия, те са срещу огромни задължения, формирани в продължение на години на един нетърговски принцип.

Това коментира министърът на финансите Владислав Горанов по време на днешното правителствено заседание.Министерски съвет публикува стенограма от заседанието.

В изказването си финансовият министър предпоставя, че средствата във Фонда за гарантиране на влоговете не могат да бъдат третирани еднозначно като средства на банковия сектор и на тях трябва да се гледа като на обществен ресурс. Така според сметката на Владислав Горанов сумата за възстановяване е 2 милиарда и към тях трябва да се прибавят около 1 млрд и 600 млн кредит, който българското правителство е осигурило на Фонда. Горанов обвързва последната сума с наложилото се мостово финансиране, предизвикало разгорещени дебати.

Финансовият министър е категоричен, че "нещата в КТБ не са били обичайна банкова практика" и обръща внимание, че още към 30 септември 2014 г. е било ясно, че 86% от активите на КТБ са необезпечени кредити.

Финансовият министър предоставя информация и за дълговете на "ТV7" АД, като посочва, че дълговете на телевизията към КТБ действително са само 5 милиона, но това е пряк дълг към банката.

На практика "TV7" дължи над 288 милиона на ТЦ-ИМЕ АД, които пък от своя страна дължат 160 млн. пряко на КТБ.
Случаят с "ТV7" е един пример за косвено финансиране за сметка на необезпечени кредити от Корпоративна търговска банка, като прекият и непрекият ефект е около 300 милиона, които са излезли от Корпоративна търговска банка, посочва Владислав Горанов.

"TV7" е собственост на "Краун медиа", кипърска офшорка. Така на практика "TV7" дължи близо 300 милиона, които пряко или косвено водят към масата на несъстоятелността на КТБ", обобщава Владислав Горанов.

Подобни са примерите по думите и с "Дунарит" и с "Рубин" в Плевен, със стъкларския завод в Сърбия и други ценни архиви.

Финансовият министър уверява колегите си, че само 13% от раздадените кредити от КТБ са били с някакви обезщетения и са образувани са 139 производства. Те са срещу огромни задължения, формирани в продължение на години на един нетърговски принцип.

Според Горанов е очевидно, че в КТБ през цялото време не са спазвани банковите стандарти и са отпускани кредити на фирми без обезпечение, без конкретен бизнес проект и без яснота как те ще бъдат възстановени някога на кредитора.

"Ние плащаме и платихме сметката", заявява Горанов.

Като отговор премиерът Бойко Борисов заявява, че държи законът да се спазва от синдиците и че според него нищо не налага да се спира сигнала на телевизията.

Премиерът обаче не иска "да не се вдига темата при нас", тъй като не разполага нито с възможности, нито с желание. За отсрочката от една седмица за описа на имуществото на телевизията е настоял "единствено заради струпването по един глупав начин на полицаи" и внушението, че за "няколко милиона се разиграва цял панаир".

"Всъщност то не е за няколко милиона, то е за 300 милиона", посочва Борисов.

"Ако всеки длъжник в България ми пише писмо и аз трябва да се намесвам, респективно и вие, това означава, че изобщо не сме правова държава", заявява още Борисов и изказва надеждата си, че прокуратурата да си довърши работата заедно с ДАНС и МВР.

Борисов се противопоставя на спекулациите за действията на Фонда: "Напротив, толкова стриктно спазваме закона и безкомпромисно, че ви моля просто да сте търпеливи две-три седмици време. Ще стане това, което сега ви казвам, то е документирано, ще бъде превърнато в съдебни дела. Оперативно информацията вече я има и се работи по нея. Така че, да го знаете", уверява премиерът за преправянето на договори за преференциални лихви.

Борисов посочва и че е изпратил три жени полицайки да наблюдават работата на синдиците.