Алексис Ципрас, лидерът на крайнолявата партия СИРИЗА, се закле като новия министър-председател на Гърция. Той обеща да служи на гръцкия народ и винаги да се придържа към конституцията.

Клетвата беше положена в президентския дворец пред президента Каролос Папуляс. Президентът първи подписа официалния мандат за сформирането на новия кабинет на Гърция.

Отбелязва се, че не е имало религиозна клетва и че церемонията е преминала изключително бързо.

Медиите подчертават също, че по време на церемонията по заклеването Ципрас е бил без вратовръзка, като по думите му, той няма да носи такава, докато Гърция има споразумение с международните кредитори за дълга.

Ципрас е заявил на Папуляс, че няма време за губене. "Ние трябва да ускорим процедурите, тъй като сме изправени пред трудна битка", подчертал новият премиер веднага след връчването на мандата.

Първото действие като нов премиер на Ципрас беше да положи цветя на Мемориала на Националната съпротива в Кесариани, малко градче, което е част от атинската метрополия. Мемориалът е изграден в чест на двеста гръцки комунисти, които са били убити от нацистите на 1 май 1944 г. по време на Втората световна война. Този жест на Ципрас се разглежда като силно символичен.

При 100% преброяване на гласовете СИРИЗА печели 36,34%, дясно-консервативната „Нова демокрация" получава 27,81%, „Златна зора" - 6,28%, „Реката" - 6,05%, Комунистическата партия - 5,47%, „Независими гърци" - 4,75%, ПАСОК - 4,68%.

В 300-местния парламент СИРИЗА ще има 149 депутати, „Нова демокрация" - 76, „Златна зора" - 17, „Реката" - 17, Комунистическата партия - 15, ПАСОК - 13.

Припомняме, по-рано стана ясно, че СИРИЗА, която спечели проведените вчера предсрочни парламентарни избори, е постигнала споразумение с партия „Независими гърци" за съставяне на коалиционно правителство.

Лидерът на „Независими гърци" Панос Каменос сподели след среща с Ципрас, че партията му ще бъде част от водената от СИРИЗА правителствена коалиция.

При този сценарий двете партии ще държат 162 места, което им дава абсолютно мнозинство.

Каменос не разкри подробности за разпределението на позициите в новото правителство, което ще бъде направено по-късно от Ципрас.

Според източници новият финансов министър на Гърция ще е Янис Варуфакис. Янис Драгасакис е спряган за вицепремиер и ресорeн министър по финанси и икономика. Очаква се той да води преговорите с международните кредитори от гръцка страна.

Очаква се през следващите дни СИРИЗА да проведе разговори с комунистическата партия и партия "Реката".

Така радикалната левица на Ципрас ще споделя властта с десни, които веднъж вече напуснаха коалиция - управлението на „Нова демокрация" през 2012 година.

„Независими гърци" подкрепят позицията на СИРИЗА за прекратяване на спасителната програма с международните кредитори, но по отношение на имиграцията имат големи различия. Десните призовават Германия да изплати репарациите си от Втората световна война.

По-рано днес източник от СИРИЗА каза, че целият кабинет ще стане ясно най-късно до сряда.