Лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас най-вероятно ще положи клетва като премиер още днес и най-късно до сряда ще състави правителство, обяви официален представител на партията, предаде Ройтерс.

Ципрас, който иска да предоговори гръцкия дълг с международните кредитори и да отмени мерките за строги икономии, ще се срещне с лидера на малката партия „Независими гърци" Панос Каменос тази сутрин.

„Има договорка с господин Каменос да се проведе среща в 10:30 часа местно време, за да се потвърди подкрепата и възможно участие на „Независими гърци" в ново правителство", подчерта източникът.

Ципрас също иска да се срещне с лидерите на центристката партия „Река" и комунистическата партия преди да състави правителство.

Най-вероятно премиерът ще положи клетва в понеделник и новото правителство ще стори същото във вторник вечерта или най-късно в сряда сутринта, поясни представителят.

Според данните от 99.80 процента от изборните секции, СИРИЗА печели 36.34% от гласовете, а „Нова демокрация" - 27.81%. Трета националистическата „Златна зора" с 6.28%, следвана от партията „Река" с 6.04%, комунистическата партия с 5.47%, лявата ПАСОК с 4.68% и партията „Независими гърци" с 4.75%.

Избирателната активност е 63.87%. Според резултатите към момента, СИРИЗА ще има 149 депутати в 300-местния парламент. „Нова демокрация" печели 76 мандата, „Златна зора" - 17, „Река" - 17, комунистите - 15, ПАСОК - 13, „Независими гърци" - 13.

При коалиция между СИРИЗА и „Независими гърци" новото правителството ще има 162 места в 300-местния парламент.