Директорът на болница "Шейново" д-р Таня Андреева е изборът на социалистите за министър на здравеопазването. Припомняме, тя беше предложена за депутат от листите на гражданската квота на БСП.

Това е първото официално име в кабинета на Пламен Орешарски, за който и днес протичат преговори между БСП и "Атака" и ВМРО.

Според очакванията, най-късно в понеделник ще е известен целият състав на предложеното от мандата на "Коалиция за България" правителство.

В ефира на БиТиВи кандидат-здравната министърка поясни, че е приела поста след разговори с председателя на БСП Сергей Станишев. Причина да се съгласи са многото допирни точки, които има с програмата на левицата. Андреева описа виждането на БСП за здравеопазването като много по-социално. „Държавата трябва да се намеси в момента на огромна заболеваемост на българите, демографски срив, достигащ следвоенни нива", коментира тя.

Други приоритети, които Андреева си поставя, са отпадане лимитите за дейност и финансиране на медицински дейности, тъй като по думите й не бива да има ограничения в лечението. Трета стъпка в по-социалното здравно ведомство ще бъде поевтиняване на лекарствата.

"Парите за болниците трябва да се разпределят по-балансирано, да няма избрани заведения, които да са свръхфинансирани, а други ощетявани. Средствата от здравните осигуровки трябва да се използват за здраве", изтъкна тя.

Д-р Андреева определи побоя над лекари в столичния квартал „Овча Купел" като зловещ.

Един от първите законопроекти в Народното събрание, които ще бъдат внесени, са за инкриминиране при нападение върху медицински лица, стана ясно от думите й.