Изключително емоционална бе реакцията на зам.-министъра на здравеопазването Мирослав Ненков и на Евелина Георгиева, директор на дирекция „Медицински дейности" в МЗ, по повод снощното нападение над лекари.
По думите на Ненков станалото е „отвратително". На няколко пъти по време на извънредния брифинг в МЗ той определи нападателите като терористи.

Припомняме, снощи лекарски екип на Спешна помощ беше нападнат в столичния квартал „Овча купел". Малко след полунощ е получена информация, че на там има непълнолетно лице, злоупотребило с алкохол. Когато спешният екип пристигнал, от жилището излезли двайсетина лица, които го нападнали. За нападението са задържани шестима души.

Зам.-министърът представи накратко станалото.
Веднага след първото обаждане е постъпило второ, с което е обяснено, че момичето е с диабет.
Според д-р Ненков линейката е постигнала световен рекорд, защото на 5-тата минута след първото обаждане вече е била на адреса.

В този момент, както той се изрази, „тези светли личности и умове, които са допуснали 15-годишно момиче да се напие до безсъзнание" нападат екипа на Спешна помощ.
Оказва се, че момичето е с 4,32 промила алкохол в кръвта. Заради шокиращите резултати от пробата, в „Пирогов" са направили второ изследване на кръвта, но то потвърждава резултатите. Сега вече момичето е контактно и в съзнание.

Биячите свалят от линейката шефа на екипа д-р Йорданов, шофьора и сестрата, която е влачена по земята. Това не са нападатели, това са терористи, категоричен бе отново Ненков.

По нареждане на д-р Йорданов, докато биячите пребиват екипа, шофьорът качва момичето в линейката и го отвежда в болница.

Дошлите на място полицаи успяват да озаптят биячите. Оказва се, че двама от тях са с „опит" в пребиването. Това не са обикновени нападатели и пияници, продължи с емоционалния си коментар д-р Мирослав Ненков.

Според него резултатът от случая е, че лекарите ще работят в страх. След такова нещо следата е дълготрайна, категоричен бе Ненков.

От думите му стана ясно, че нападнатите медици вече са добре. Пияното момиче пък се оказва, че не е била диабетичка, а преди време е била с висока кръвна захар.

Д-р Ненков отправи и призив към 42-то Народно събрание, а именно - в най-кратък срок да приеме на второ четене промените в Наказателния кодекс, които предвиждат наказания срещу нападателите над лекарите.
Припомняме, 41-ият парламент приключи работа с приемането на първо четене на така исканите от медиците текстове.

От началото на годината има осем нападения над лекари. Не зная как ще свърши това за тези терористи. Искрено се надявам да си получат заслуженото, заяви Ненков.
Според него, ако вече беше в сила утежняващо наказание за побой над лекар, днешните биячи щяха да получат по-тежко наказание, а и случаят щеше да има превантивен ефект.
Много ми е трудно да приема една такова нещо, надявам се съдебната система да бъде строга, посочи Ненков, като предложи да се въведат паник бутони в линейките.

Парадоксалното е, че причината за гнева на биячите е „закъснението" на линейката. Заместник-здравният министър смята, че те са били в състояние на анестезия и не са преценили времето, за което е пристигнал екипът.

Ивелина Георгива, която е започнала кариерата си в спешната помощ, се просълзи по време на коментара си. Някой трябва да признае труда на екипите в спешна помощ, категорична е тя.

По думите й никой не е признал помощта на спешните екипи при наводнението в с. Бисер, както и при тежката катастрофа на АМ „Тракия".
Тя е крайно недоволна, че вместо да се инвестира в нови линейки и нова апаратура, ще трябва да се инвестират средства в паник бутони.

Лекари, които познават нападнатия д-р Йорданов, го описват като изключително спокоен и внимателен човек, който никога не би провокирал подобно зверство и агресия. По думите на медици, работили с него, той е професионалист, вършещ работата си внимателно и етично.
Припомняме, докторът е герой на документалния филм, спечелил много международни награди - „Последната линейка на София".