Не всяка година се гласуват 16 млрд. заем. Тук трябваше да се покаже професионализъм. Това заяви в „Шоуто на Слави" бившият президент и лидер на АБВ Георги Първанов.

Той посочи, че след като се обявил публично пред медиите против заема, най-нормалното е да си подаде оставката, която ще се разисква на 6 март.

По думите му в Народното събрание е бил одобрен един дълг, в който както се е видяло, има кухи и надписани числа, които не са добре структурирани и това е признал и самият финансов министър Владислав Горанов.

Аз и моят екип договорихме инвестиции от 16 млрд. с големия шлем с АЕЦ Белене и Южен поток. А насреща сега ни се предлага заем от 16 млрд. лв. Бившият държавен глава призна, че експерти на АБВ са изчислили, че около 9-10 млрд. са заемите, които трябва да се платят.

Въпросите са за останалите 6 млрд. лв. Управляващите казват, че те ще се използват за покриване на дефицити. Крайно време е някой да поиска оставката на финансовия министър Владислав Горанов. Не може така да се играят с милиарди. Днес са 16, но ще бъдат 14 с два в резерв, заяви Георги Първанов. Той не пропусна да припомни, че по времето на Симеон Дянков упорито е лобирал за дефицити, които да се използват за здравеопазване, образование и разплащане с бизнеса. Това щеше да съживи икономиката.

Оставката на финансовия министър Владислав Горанов трябва да бъде поискана. Това заяви Георги Първанов. „Някой трябва да поиска оставката на Горанов, за това, че той си играе с милиардите като стой, та гледай - два милиарда отгоре, два милиарда отдолу... Не два милиарда, ние 20 000 ако имаме, трябва да ги пестим. Ами какво прави Борисов? Той казва - към тези милиарди трябва прибавим 4 милиарда от енергетиката, 2 милиарда от БДЖ... Т.е, те разчитат да управляват само теглейки заеми".

Първанов коментира, че в настоящия кабинет липсва финансовата нагласа за добро управление, което да инвестира в производството, да работи за икономически ръст, да ограничи контрабандата - начин, по който могат да бъдат събрани няколко милиарда. Той е категоричен, че една по-разумна финансова политика може да натрупа финансови резерви за подобряване във всички социални сфери.

Георги Първанов заяви, че не гледа оптимистично по отношение на политическия живот в България. „Оптимист бях преди 7 - 8 години, когато България тръгна напред, когато имахме икономически растеж, когато имаше пари за относително нормална социална политика, когато в Европа стояхме добре, образът на България беше много по-различен, отколкото е сега, когато нямаше такива тежки, безумни разправии между политиците за всяко нещо на личностна основа", каза още лидерът на АБВ.

На въпрос за депозираната от него оставка, Георги Първанов обясни, че това решение от негова страна е въпрос на морал и на европейски начин на водене на политика. Що се отнася до противоречието между решението на Националния съвет на АБВ и парламентарната група на партията по отношение на ратификацията на новия външен дълг, Първанов коментира, че е необходимо да се направят организационни изводи. И нарече депутатите от парламентарната група на АБВ свои приятели. „Тази група, и да си подам оставката, ще си бъде моята група - те са мои приятели, това са хората, с които сме правили кампании, с много от тях сме живели години, десетилетия". Георги Първанов обаче не отрече, че се чувства огорчен от случилото се.